Масови арести и сълзотворен газ при протеста в ПарижСълзотворен газ,

...
Масови арести и сълзотворен газ при протеста в ПарижСълзотворен газ,
Коментари Харесай

Масови арести и сълзотворен газ при протеста в Париж

Масови арести и сълзотворен газ при митинга в Париж
Сълзотворен газ, стотици задържани и нови конфликти в Париж на фона на четвъртия митинг на „ жълтите жилетки ”, оповестява Агенция Франс Прес. Демонстрациите, почнали преди месец като митинг против повишаването на горивата, се трансфораха в неодобрение против президента Еманюел Макрон, който бе избран като „ президент на богатите ” и по улиците на френската столица се чуха апели за оставката му.

По улиците на Париж се движат бронирани коли за пръв път от протестите, избухнали през 2005 година в бедните крайни квартали. 31 000 са протестиращите „ жълти жилетки ” в цяла Франция. Около 8000 са стачкуващите в Париж. Задържани са 700 души, множеството от които във френската столица.
 На места улиците замязяха на полесражение На места улиците замязяха на полесражение / БГНЕС
Полицията употребява сълзотворен газ в опит да разпръсне голямата навалица протестиращи от придвижването „ жълтите жилетки ” още рано сутринта. Шествието се насочи към емблематичния бул. „ Шанз Елизе ” в самото сърце на френската столица, който бе блокиран от силите за сигурност. Именно там станаха и първите конфликти с органите на реда.

Малко преди началото на митингите полицията задържа 354 души, у които са открити маски, павета и заготовки за коктейли „ Молотов ”, и които са обвинени в подстрекаване към безредици. Френската столица е безусловно под обсада – не работят магазините, затворени са главните туристически обекти, градският превоз в централната част на града не се движи, а влаковете от метрото не стопират на спирките в центъра.

По улиците на Париж патрулират близо 8 000 служители на реда и минимум 12 бронирани автомобила. Вътрешният министър Кристоф Кастанер към този момент съобщи, че управляващите ще „ проявят нулева приемливост ” по отношение на насилието.

Близо 70 души бяха задържани в Брюксел по време на митинг на „ жълтите жилетки ” – проява, в поддръжка на протестиращите против високите цени на горивата и поскъпващия живот, в прилежаща Франция.
 управляващите ще „ проявят нулева приемливост ” по отношение на насилието управляващите ще „ проявят нулева приемливост ” по отношение на насилието / БГНЕС
Засилени ограничения за сигурност бяха подхванати в региона, където се обитават постройките на европейските институции в белгийската столица. Полицията издигна барикади и не допускаше пешеходци и коли наоколо до постройките на Европейска комисия и Екологичен потенциал.

Протестиращите се събраха на две местоположения в града, само че до произшествия не се стигна.

В белгийската столица също имаше митинг. „ Извършени са към 70 ареста – главно като защитна мярка ”, съобщи представителят на брюкселската полиция Илсе Ван Де Киире.

Според осведомителна организация „ Белга ” стачкуващи – най-вече младежи, са блокирали автомагистралата, свързваща Брюксел с градчето Рекем във Фландрия, ситуирано покрай френската граница. Протестиращите са издигнали и барикади покрай френско-белгийската граница в непосредствена непосредственост до Адинкерке.

Протести в символ на взаимност с придвижването на „ жълтите жилетки ” се организираха и в Унгария и Гърция. / БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР