Масовата ваксинация срещу COVID-19 у нас може да започне до

...
Масовата ваксинация срещу COVID-19 у нас може да започне до
Коментари Харесай

Проф. Балтов: Масовата ваксинация може да започне до 2 седмици

Масовата имунизация против COVID-19 у нас може да стартира до две седмици. Това разгласи в ефира на Нова телевизия шефът на УМБАЛСМ “Пирогов ” проф. Асен Балтов. Коментарът му идва часове откакто у нас започва имунизацията на хора с препарата на Оксфордския университет и AstraZeneca и поръчката за огромните количества, които чака страната ни през следавщите дни.
" В момента единствено за София има проведени 55 имунизационни екипа в лечебните заведения, които лекуват ковид. Ако се включат и всички общопрактикуващи лекари, и оглед на плануваните регулярни доставки на ваксини, е допустимо всеобщата имунизация да стартира до две седмици ", уточни Балтов.

Наличните ваксини ще бъдат сложени оптимално бързо, увери той.

" Трябва да се акцентира на това, че това, че си изписан от болница, не значи че си оздравял до край. Препоръчваме профилактика ", поучава експертът.

По думите му по преценка на персоналния доктор пациенти, прекарали ковид, би трябвало да вземат профилактично нискомулекулни хепарини или перороални антикуагуланти, с цел да се предотврати срастване на тромбоцитите.

Балтов разяснява и английския вариант на ковид, който съгласно него набира скорост.

" В момента от всички, постъпили в " Пирогов " имаме 7 потвърдени случая на тази разновидност. Този вариант се популяризира най-много сред по-младите хора на възраст сред 20 и 50 години ", сподели шефът на " Пирогов ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР