Масов български протест в сърцето на ЕвропаМирният протест е подкрепен

...
Масов български протест в сърцето на ЕвропаМирният протест е подкрепен
Коментари Харесай

Масов български протест в сърцето на Европа

Масов български митинг в сърцето на Европа
Мирният митинг е подсилен от транспортния министър Росен Желязков и наши евродепутати, които са дали обещание да се причислят към протестиращите. Няма да има затваряне на улици и блокади.

На площад „ Люксембург ” ще се причислят към българските превозвачи и техни сътрудници от Румъния и Полша, Унгария, Литва, Латвия и Ирландия. Митингът ще бъде в границите на съвещанието на транспортната комисия в Екологичен потенциал, на която се чака да бъдат гласувани противоречивите ремонти в европейското законодателство.

Българските превозвачи упорстват Европейската комисия да отхвърли препоръчаните ремонти.

“Основният проблем в планувания пакет е връщането на водачите и камионите в страната на регистрация. Това значи, че нашите превозвачи би трябвало да се приберат до България, без значение че компанията може да има бази в Европа ”, разяснява за БГНЕС изпълнителният шеф на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров.

Друг текст, против който стачкуват нашите компании е „ равно възнаграждение за един и същи труд, на едно и също място. “При междинна ставка 10 евро на час, това значи, че водач би трябвало да получи от българския си шеф 7200 евро командировъчни. Никой водач - нито във френска, нито в немска компания, взима тези пари. Взимат сред 2000 - 2400 евро, колкото и нашите водачи “, изясни Димитров.

„ Всички сме единомислещи, че това е национална идея и интерес. С общи старания би трябвало да не допуснем тези протекционистки, лобистки текстове да унищожат един от най-работещите бизнеси в страната и ще засегне над 120 000 души у нас ”, счита изпълнителният шеф на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев.

“В резултат на тези ограничения ще се подобрят също по този начин изискванията на труд на водачите и ще може да се потърси излаз от казуса, обвързван с дефицита на водачи, който визира цялата европейска индустрия ”, разяснява транспортният еврокомисар Виолета Булц след среща с транспортни министри.

Oт своя страна транспортният министър Росен Желязков акцентира, че митингът „ не е форма на напън, а проява на ясно и изрично обръщение срещу разделянето на Европа на централни и периферни страни “.

И страната, и превозвачите са уверени, че борбата не е изгубена, защото след гласуването в транспортната комисия на Екологичен потенциал, пакетът ще влезе за гласоподаване и в пленарна зала. Оттам идва ред и на триалога Европейска комисия – още веднъж Европейски парламент - Съвет на Европа, където отново ще се чуе мнението и на Росен Желязков. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР