Масло от ший/ шеа или още карите се използва в

...
Масло от ший/ шеа или още карите се използва в
Коментари Харесай

Масло от ший – Ползи за косата и кожата

Масло от ший/ шеа или още карите се употребява в доста режими за хубост – изключително когато става въпрос за бременност и предварителна защита на стрии. Това е по този начин, тъй като с изключение на, че е супер овлажняващо, в същото време обезпечава доста други забележителни преимущества.

Маслото от ший идва от ядките на  Butyrospermum Parkii или дървото ший, което е родом от Централна Африка. Външните черупки на ядките се отстраняват. След това ядките постепенно се изпичат. Накрая маслото нормално се омесва на ръка в леген с вода, с цел да се отделят мастните киселини. Тези мастни киселини или масла се отстраняват от маслото, охладено и втвърдено, с цел да се получи това, което знаем, че е масло от ший. “

То е изцяло безвредно за приложимост за множеството видове кожа, и се употребява в козметиката от епохи с помощта на витамините и мастните киселини, които хидратират и успокояват кожата.

Масло от ший изгоди

Ето още едно натурално масло, което ни изумява със своите изгоди.

1. Овлажнява кожата и косата

Ако имате суха кожа, маслото от ший може да стане вашият нов най-хубав другар. То работи като кондициониращ сътрудник за кожата. Помага за задържането на влагата, като образува защитна преграда на повърхността на кожата, която понижава загубата на вода и поддържа кожата ви хидратирана.

Някои специалисти споделят, че то е даже по-добро за кожата ви от кокосовото. Маслата от месестата част на плода, като кокосово масло, могат да бъдат доста оклузивни (или запушващи). Кожата постоянно ще реагира по-добре на маслата от семена или ядки, тъй като те имитират маслата, които естествено се намират в кожата.

Маслото от ший също овлажнява косата. Чрез кондициониране на скалпа, то може също да понижи пърхота и може да направи косата по-силна и да помогне за попречване на бъдещо раздробяване.

2. Добро за сензитивна кожа

Ако имате сензитивна кожа, помислете да се откажете от фантастичните лосиони и отвари – които може да създадат кожата ви още по-раздразнена – и вместо това посегнете към масло от ший. Когато имате раздразнение на кожата, естествените съставки, които са потвърдено ефикасни, постоянно са най-хубави, което ги прави доста благонадежден избор.

3. Действа успокояващо

Благодарение на обстоятелството, че съдържа и витамин Е и А, маслото от ший е потребно и при лекуване на раздразнена кожа, сензитивна или не. Може да го употребявате за усмиряване на раздразнения от вятър, сухи петна, слънчево изгаряне, ожулвания и даже обриви от пелени при бебета (също заради неговите противогъбични и антибактериални свойства). Можете също да приложите върху белези, с цел да сведете до най-малко появяването им.

4. Облекчава възпалението

Ако се борите с хронични кожни болести като екзема, розацея и псориазис, мастните киселини в маслото от ший ще оказват помощ за облекчение на възпалението. То забавя производството на възпалителни кафези, които способстват за раздразнение и кожни положения.

И защото прониква бързо в кожата, ще почувствате облекчение рано или късно. Едно изследване сподели, че маслото от ший може да бъде също толкоз дейно при лекуването на екзема, колкото и лечебните кремове, тъй че си коства да ревизирате ( 1 ).

5. Подмладява

Витамин А и Е в маслото от ший могат да създадат освен това от усмиряване на кожата. Те също могат да ви накарат да изглеждате по-млади, а кой не желае това? То оказва помощ и за поощряване на регенерацията на клетките, което може да понижи появяването на фини линии и бръчки.

То има също и антиоксидантни свойства, които оказват помощ за обезвреждане на вредите от свободните радикали от излагането на слънце. Също по този начин се споделя, че спомага за усилването на производството на колаген, което придава на кожата компактен тип.

Странични резултати

Противно на слуховете, маслото от ший няма да запуши порите ви. Не е известно, че запушва порите, тъй като мастните киселини имитират себума, които произвеждаме естествено. Това в действителност понижава производството на себум и оказва помощ да се поддържа здравето на кожата ви. Така че маслото от ший няма да остави кожата ви да наподобява мазна, ако сте обезпокоени.

Въпреки че нормално е безвредно да се употребява за множеството хора, в случай че имате алергия към ядки, маслото от ший може да не е най-хубавата концепция. Хората с алергии към дървесни ядки могат да получат нежелани реакции.

Все още няма документирани случаи на местни алергии към масло от ший. Така че, в случай че желаете да по-добре направете тест за алергия на дребен сектор от кожата. Ако има реакция, прекратете използването допустимо най-скоро и посетете Вашия доктор или кожен лекар.

Как да употребявате масло от ший

1. Използвайте го като овлажнител за цялото тяло

Нанесете масло от ший по цялото тяло, както бихте създали с един овлажнител, е една от най-честите му използва, изключително през зимните месеци, когато кожата е най-суха. Разтривайте, до момента в който се всмуква изцяло. За лицето може да е най-добре да се употребява през нощта, защото може да е мъчно да нанесете грим върху него.

2. Поставете го върху краищата на косата си

Ако косата ви наподобява безжизнена, можете да употребявате масло от ший, с цел да я върнете към живот, само че има едно предизвестие. Ако имате тънка коса, избягвайте корените, защото това може да я накара да наподобява мазна.

Вместо това  нанесете го единствено в краищата на косата си, което може да помогне за попречване на цъфналите краища. Използвайте го като еликсир и го изплакнете под душа. Или пък може да го употребявате и като непропускащ еликсир, за задачата нанесете доста малко в краищата без да го отмивате.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР