Маслината е позната на човека поне от шест хилядолетия. Все

...
Маслината е позната на човека поне от шест хилядолетия. Все
Коментари Харесай

Страните, най-големи производители на маслини в ЕС

Маслината е позната на индивида най-малко от шест хилядолетия. Все още не е изяснено къде е първичното огнище на нейния генезис и разпространяване - приема се, че това е някъде в Средиземноморието. Не са известни и родителските диви типове, само че са основани са над 500 сорта. За най-старо съществуващо и до момента маслиново дърво, което е на 3 000 години, се счита това, намиращо се на гръцкия остров Крит.

За хората от Южна Европа маслината е живот - храна и лекарство. Маслината е неразривно обвързвана с бита, прекарването и културата на големи маси население в района. Позната от египетските пиктограми, от Асиро-Вавилония. Кой не знае признака на мира - гълъб с маслиново стръкче?

На Стария континент маслината заема към 90 млн. дка, главно в Средиземноморието с годишна продукция от към 7 млн. тона плодове и 1,3 млн. т зехтин, 94 % от което се употребява от населението-производител. Само 6 % се изнася в други страни, написа sinor.bg.

Испания е най-големият производител на маслини в Европейския съюз, демонстрират данни на европейската статистическа работа Евростат. В страната се концентрират повече от половината маслинови насаждения в общността.

През 2017 година площите с маслини в Испания са над 2,5 млн. хектара, като се усилват с към 300 хиляди ха за интервал от 5 години, съгласно изследване на Евростат. Това съставлява 55% от маслиновите насаждения в Европейски Съюз.

На второ място е Италия с малко над 1 млн. хектара маслинови насаждения, което е съвсем една четвърт от масивите с маслини в Европейски Съюз.

Трета е Гърция с 670,68 хиляди ха или 15% от площите с маслини в Европейски Съюз.

На четвърто място е Португалия с малко над 300 хиляди ха или 7% от насажденията в Европейски Съюз.

Останалият 1% от площите се разпределя сред Франция, Хърватия, Кипър и Словения.

Общо в Европейски Съюз над 4,6 млн. ха площи са заети с маслинови дървета. Повече от половината от площите са с маслинови дървета с възраст над 50 години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР