Маските предпазват от заразяване с коронавирус. До този извод стигнали

Маските предпазват от заразяване с коронавирус. До този извод стигнали ...

Експеримент с хамстери показа: Маските спират коронавируса.

Маските предпазват от заразяване с коронавирус. До този извод стигнали учени от университета в Хонконг, които доказали ефикасността на предпазните маски срещу разпространението на заразата. За опитите си, обаче, те не използвали хора, а хамстери.
Групата микробиолози, ръководени от проф. Юен Квок-Юна, направили специална конструкция от няколко клетки, в която се помещавала група от споменатите гризачи. С помощта на вентилатори специалистите моделирали ситуация, като при разпространение на вируса от болни към здрави хамстери, използвайки прегради от обикновени хирургически маски.
Когато не били използвани прегради, въпреки че животните не били в пряк контакт един с друг, в рамките на седмица се заразили 8 от 12-те здрави хамстера. Това показва, че безконтактното предаване при липсата на предпазни средства става в 67 на сто от случаите.
При поставянето на прегради с маски в клетката на хамстерите, носители на вируса, заразата се предала само на две от дванайсетте здрави опитни животни, което прави около 17 процента вероятност за безконтактно предаване на коронавируса. Медиците също така установили, че вирусното натоварване в организма на инфектираните животни, в чиито клетки били монтирани маски, е било 10 пъти по-малко, в сравнение с това на директно заразените гризачи., пише Дарик.

Източник: actualno.com