Маската спира големите аерозолни капчици, които съдържат и най-голям брой

...
Маската спира големите аерозолни капчици, които съдържат и най-голям брой
Коментари Харесай

Обикновени маски спират 99,9% от големите капки с Covid-19


Маската стопира огромните аерозолни капчици, които съдържат и максимален брой вируси
(снимка: CC0 Public Domain)

Споровете ефикасни ли са маските при отбрана от Covid-19 разделят освен елементарните хора, само че и здравната общественост. Ново научно проучване дава съществени причини в интерес на носенето на маски – даже непретенциозни маски от плат могат да ни предпазят от попадане в тялото на огромен брой вирусни частици.

От началото на пандемията бяха направени доста проучвания за сигурността на маските и респираторите. Някои учени настояват, че продължителното носене на защитни съоръжения може да бъде по-опасно от тяхното неявяване. Ефективността на маските беше сложена под въпрос, заради размера на порите, само че спомагателни проучвания демонстрираха, че маските от плат блокират някои от вирусните частици. Най-надеждният вид към момента е медицинският.

Вирусът се предава от човек на човек, най-често по въздушно-капков път. Когато кашляте, кихате или даже говорите, от устата ви изхвърчат капки слюнка, в която вирусът се усеща отлично. Тези капчици са самобитен притежател за патогенните частици и имат разнообразни размери – от дребни до забележими с просто око.

Авторите на откриват, че даже елементарните маски могат дейно да предпазят човек от огромни аерозолни капчици, съдържащи вируса SARS-CoV-2. Учените от Единбургския университет са изследвали капчици с диаметър по-голям от 170 микрометра – към два до четири пъти по-голям от човешки косъм. Те съдържат максимален брой вирусни частици и са най-опасни.
още по тематиката
Учените са провели опити с манекени и хора, които демонстрират, че маската е в положение да задържи 99,9% от огромните капчици течност, намалявайки 10 пъти вероятността от предаване на вируса, когато инфектираният човек кашля или приказва.

„ В умозаключение, тези опити демонстрират, че както хирургическите, по този начин и елементарните ръчно направени маски – като еднослойна памучна маска – могат да подтиснат риска от непосредствено предаване на вируса от човек на човек посредством отсрочване на огромни капчици. Данните не ни разрешават да вършим изводи по отношение на рисковете от предаване на вируса посредством аерозолно поемане. Ако приемем, че предаването на вируса на SARS-CoV-2 посредством аерозол е малко спрямо огромните капчици, тези резултати допускат, че физическото разграничаване може да бъде понижено с потреблението на лицеви покрития ”, обобщава създателите на проучването.

Според Сиатълския институт за здравна метрика и здравна оценка, 55 000 живота могат да бъдат избавени в Съединени американски щати през идващите четири месеца, в случай че държавното управление принуди всички жители да носят маски. В средата на юли откривателите на института тъкмо предвидиха, че броят на смъртните случаи от Covid-19 в Съединени американски щати ще надвиши 224 000 до 1 ноември.

Сега те пресмятат, че до 1 април идната година общият брой на жертвите на ковид в Щатите ще доближи 561 000. Носенето на маски, съгласно техните калкулации, може да понижи общия брой на смъртните случаи в света с 400 000 души за същия интервал – от 2,9 милиона на 2,5 милиона. Към днешна дата вирусът лиши към 1,7 милиона живота.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР