Маска за лице или шлемове ще носят ученици и учители

...
Маска за лице или шлемове ще носят ученици и учители
Коментари Харесай

Къде ще се носят маски в училище и кой ще е под карантина

Маска за лице или шлемове ще носят възпитаници и учители през актуалната образователна година в коридора, стълбищата, фоайетата, медицинския кабинет, библиотеката, тоалетните и бюфета и столовата, както и в учебните рейсове. Това сочат разпоредбите на Министерство на образованието и на опазването на здравето, които са в детайли оповестени на страните на МОН и са съобразени с пандемията от ковид.

Според написаните указания, защитните средства ще се отстраняват по време на хранене в столовата. Учителите пък ще би трябвало да са с маски в учителската стая, когато преподават на разнообразни класове - т.е. след 4 клас.

Учителите също по този начин ще трябват да носят маски при разбъркване на класовете - даже във физкултурния салон, всички практични кабинети. Ако преподавател води целодневно единствено един клас, не е длъжен да носи маска в кабинета или класната стая.

Носенето на маска в стаята от учениците ще е единствено по избор.

Втората мярка - дезинфекцията планува - два пъти дневно, първоначално и края на промяната ще се дезинфекцират подове, чинове, порти, прозорци, асансьори, тоалетни и ключове за осветяване. При определяне на случай на ковид - дезинфекцията в учебното заведение става 4 пъти дневно.

В профилираните кабинети дезинфекцията на мишки, екрани, чинове и други ще става след прекосяването на всеки клас.

Стаите ще би трябвало се проветряват всяко междучасие.

Навсякъде в учебните заведения ще има табели за съблюдаване на ограниченията, миене на ръцете и дезинфекцирането им.

Учителите пък ще бъдат натоварени с непрекъснати беседи в границите на 5-10 минути, в които ще би трябвало да припомнят на учениците разпоредбите.

Всяко учебно заведение ще би трябвало да обособи стая за уединяване на случай на COVID-19.

При подозрения на възпитаник, който демонстрира признаци, той ще бъде изолиран с маска в обособеното място до идването на родителя. Ученикът може да се върне в клас единствено след показване на здравна записка от персонален доктор, че е изцяло клинично здрав.

В случай че ученикът даде позитивен резултат при изработен PCR-тест - родителят би трябвало първо да уведоми шефа на школото, а той РЗИ.

Започва търсене на всички контактни. В взаимозависимост от контактите - се изолира от клас - до цялото учебно заведение. Контактите ще се откриват съгласно правилото - непосредственост 2 метра, другарство повече от 15 мин. без маска.

Семейството на инфектирано дете ще има задължението да се самонаблюдава в границите на домашна карантина за 14 дни, а след нея още 14 дни и при признаци уведомява РЗИ.

Предвидена е и психическа поддръжка за учениците.

Обучението на целия клас и класния началник продължава по време на карантината под формата на отдалечено образование.

Всички детайлности и ограничения могат да бъдат прегледани на.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР