Масивните селскостопански машини могат да увредят до една пета от

...
Масивните селскостопански машини могат да увредят до една пета от
Коментари Харесай

Увреждат ли почвата тежките селскостопански машини?

Масивните селскостопански машини могат да увредят до една пета от земеделските земи по света, настояват учени в отчет, представен от BBC.

Теглото на актуалните комбайни, трактори и други селскостопански уреди рискува да уплътни почвата, което да докара до наводнения и неприятни реколти, предизвестяват шведски учени.

Те пресмятат, че комбайните, когато са изцяло натоварени, са нарастнали по мярка от към 4 тона през 1958 година до към 36 тона през 2020 година

В почвата, която е смачкана от голямата им тежест, въздухът се изтласква и тя се уплътнява.

Това затруднява растенията да пускат корени и да изтеглят хранителни субстанции, а земята става податлива на наводнения.

Изследователите считат, че възходящото тегло на селскостопанската техника съставлява опасност за селскостопанската продуктивност. Техният разбор допуска, че комбайните могат да увредят до една пета от площите, употребена за развъждане на аграрни култури.

Според Томас Келер, професор по ръководство на почвата в Шведския университет по селскостопански науки в Упсала, машините би трябвало да бъдат проектирани по този начин, че да не надвишават несъмнено натоварване.

"Уплътняването може да се случи в границите на няколко секунди, когато тези машини минават по почвата, само че възобновяване ѝ може да отнеме десетилетия ", споделя още той.

В проучването той и неговите сътрудници повдигат любопитния въпрос по какъв начин гигантските динозаври, които са били доста по-големи от актуалните машини, са успявали да съществуват без да утъпкват почвата и без да оказват пагубно въздействие върху съществуващите по тяхно време екосистеми?

Проф. Келер допуска, че гигантските растителноядни животни може да са се придържали към към този момент утъпкани пътеки, употребявайки дългите си вратове, с цел да посегнат към близката растителност.

„ Смятаме, че те може би не са се разхождали случайно из растителността ", изяснява той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР