Масиви с млади пшеничени посеви в Добричка област започнаха да

...
Масиви с млади пшеничени посеви в Добричка област започнаха да
Коментари Харесай

Масиви с млада пшеница в Добричка област започнаха да пожълтяват заради продължаващото засушаване

Масиви с млади пшеничени посеви в Добричка област започнаха да пожълтяват поради продължаващата суша, заяви ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите му падналите нищожни есенни дъждове в района са натрупали едвам по няколко сантиметра влага в повърхностния почвен пласт, едвам поникне по-рано засятата пшеница. В землищата на Добричката община, Генерал Тошево, Крушари, Тервел при последния дъжд в чернозема са попили едвам по три литра на квадратен метър.

В очакване на значими икономически превалявания доста от зърнопроизводителите в района започнаха есенната сеитба по-късно от нормалното - към средата на октомври, и към момента тук-там има и непоникнала пшеница, сподели ръководителят на браншовата асоциация. Според Костадинов сеитбената акция към този момент завършва като се чака засетите общо площи със зърнената просвета в Добричка област да бъдат по-малко от 1 200 000 декара, колкото доближиха в последните години.

Надяваме се зимата да пристигна със сняг, с цел да не се повтори отминалата стопанска година и да не се стигне до банкрути, добави ръководителят на НАЗ. Костадинов разяснява, че пазарът на зърно в района върви при по-добра цена от предходната есен - по 350-360 лв. за звук, само че тя не може да компенсира ниските добиви от жътвата.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР