Масирано участие на доброволци се очаква в края на седмицата

...
Масирано участие на доброволци се очаква в края на седмицата
Коментари Харесай

Наплив от доброволци в наводнение села, в петък пристигат 80...

Масирано присъединяване на доброволци се чака в края на седмицата в наводнените карловски села. Още в петък на терен в Каравелово, Богдан и Слатина ще работят над 800 души - доброволци от разнообразни държавни и общински институции. В разчистването на улиците, речните корита и наводнените къщи непроменяемо работят над 101 военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада. Работата на всички екипи екипите се координирана от 14 души от общинската администрация, заяви кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов, който е ръководител на Общинския спешен щаб.

Над 92 единици разнообразна строителна техника почиства през вчерашния ден речните корита, улиците и частните дворове в засегнатите от наводненията карловски села Богдан, Каравелово и Слатина. За справяне с провалите бяха мобилизирани 36 камиона, 16 колесни комбинирани багера, 4 булдозера, 3 фадроми, 10 верижни багера, 4 щипки, 6 резачки, 10 бобката и други По-голяма част от техниката е обезпечена от Община Карлово. Кризисният щаб приканва притежателите на едра, междинна и малогабаритна техника да се свържат с Общината, защото се нуждае от спомагателни мощности в разчистването.

Продължава разчистването на речните корита. В с. Слатина речното корито към този момент е 1,5 метра под равнището на улицата. В с. Богдан равнището е свалено на 2 метра под равнището на улицата, само че изкопните работи не престават, защото има още наноси. Укрепват се построените 4-метрови насипи, които ограждат реките.

Електрозахранването във всички села е възобновено. До края на седмицата всяко от обитаемоте места ще бъде посетено от електротехници, които да опишат положението на инсталацията за улично осветяване, с цел да може и то да бъде възобновено. Водоснабдяването е възобновено отчасти, като за жалост с. Богдан е напълно без вода. Работи се по създаване на краткотрайни водопроводни връзки, защото остарялата мрежа е съвсем напълно разрушена.

Водата в цялата община Карлово продължава да е негодна за пиянство и готвене. Препоръчва се използването й единствено за битови потребности. При отпадане на възбраната от РЗИ, Кризисният щаб ще уведоми навреме популацията.

Вече стартира доброволното гратис имунизиране против тетанус в селата Богдан, Каравелово и Слатина. Община Карлово е осигурила 200 ваксини „ Тетатокс “, които ще бъдат поставяни на искащите в медицинските пунктове на обитаемоте места. Ваксината е безвредна и е ефикасна 6 месеца след слагането й. Лекари поучават хората да се ваксинират, защото тинята, замърсяванията и умрелите животни са причина за развиване на болести. При потребност общината има подготвеност да обезпечи спомагателни количества от имунизациите.

Десети ден продължава и дезинфекцията на засегнатите от наводнението обитаеми места. Екипи на община Карлово пръскат с дезинфектант улиците и частните домове, на популацията се раздават и разтворими таблетки от препарата за битова стерилизация „ Табидез 56 “.

Продължава също работата по разкриване и безвредно унищожаване на труповете на починалите в наводнението селскостопански и домашни животни. До момента екипи на експерти от община Карлово и лекари от БАБХ са разкрили и загробили в трупни ями 4 крави, 14 овце, 4 кучета, 22 заека и 55 кокошки. Работата на екипите продължава, като те са подготвени да се отзоват навреме на всеки подаден сигнал.

Кризисният щаб благодари на всички, които се включиха в работата във вчерашния ден. Призоваваме доброволци от цялата страна да се свържат с нас и да вземат присъединяване дейностите по възобновяване на засегнатите села,заяви ръководителят на щаба доктор Емил Кабаиванов. Той благодари и на донорите, които подкрепят напъните на Община Карлово да се оправи с бедствието.

Банкова сметка за дарения:

IBAN: BG81FINV91508416025382    

BIC FINVBGSF  

ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6

Титуляр: Община Карлово

Код за тип заплащане – 44 51 00

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР