Мащабното и навременно разследване на Клъстер за свободно слово, медии

...
Мащабното и навременно разследване на Клъстер за свободно слово, медии
Коментари Харесай

До институциите: На страната на монополистите от ЧЕЗ, ЕНЕРГО-ПРО и ЕВН ли сте или на страната на ГРАЖДАНИТЕ и правовия ред?

Мащабното и навременно следствие на Клъстер за свободно слово, медии и публицистика, както и разкритията на “Капитал”, по отношение на закононарушенията в бранш Енергийна Ефективност на трите, считани за монополиста, ЧЕЗ, Енерго Про и ЕВН, довели до пускане на произвеждане от страна на ЕК за несъблюдение на Директива 2012/27/ЕС с действителен риск България да бъде глобена с над 1 милиард лв. (разбирайте жителите, като крайни консуматори, посредством сметките за ток) е в АПОГЕЯ си!
Във връзка с оповестения на 24 януари 2019 година информативен документ на формалната страница на ЕК за стартирането на произвеждане за определяне на нарушаване по отношение на Директива 2012/27/ЕС и изпращането на публично уведомително писмо до България със период от два месеца за отговор.
Както и по отношение на оповестеното на формалната страница на АУЕР протоколно решение на Министерски съвет № 27 от 11 юли 2018 година с одобрен поименен лист на задължените лица по член 14, алинея 4 от ЗЕЕ и избраните им самостоятелни цели за енергийни спестявания за осъществяване през 2018 година, както и регистрираното все още несъблюдение за 2017г.
Клъстер за свободно слово, медии и публицистика насочи публично питане до всички заинтересувани институции по отношение на фрапантното несъблюдение (ЗАКОНОНАРУШЕНИЕ) с над деветдесет % (90%) на избраните от Министерски съвет самостоятелни цели за енергийни спестявания от страна на задължените лица:
– самостоятелна цел за енергийни спестявания 2017 година 423,533 ГВтч (100,00%)
– несъблюдение 2017 година 396,868 ГВтч (93,70%)
Също по този начин, сигнализирахме ИНСТИТУЦИИТЕ и по отношение на НАРУШЕНИЯТА НА ЛИЦЕНЗИТЕ от страна на монополистите от ЧЕЗ, Енерго Про и ЕВН.
Основното и най-важното, за което попитахме ИНСТИТУЦИИТЕ е какво считат да подхващат и по кое време ще стартират да глобяват ЗАКОНОНАРУШИТЕЛИТЕ от ЧЕЗ, Енерго Про и ЕВН, по отношение на неспазването на Закона за Енергийна Ефективност!!!
Както анонсирахме, следствието на Клъстер за свободно слово, медии и публицистика, е в АПОГЕЯ си!!!
ИНСТИТУЦИИТЕ декларират в формалните отговори до редакцията, че от месец март ПРЕСТЪПНОТО държание на монополистите от ЧЕЗ, Енерго Про и ЕВН ще бъде глобено с цялата тежест на закона!
На формалното питане до изпълнителния шеф на Агенция за Устойчиво Енергийно Развитие /АУЕР/, на който е предоставен контрола върху спазването на Закона за Енергийна Ефективност:
“Уважаеми господин Ивайло Алексиев, апелирам да отговорите дали към момента сдруженията за търговия с ел. сила на българския контролиран и свободен пазар и с топлинна сила, ЕВН България Електроснабдяване ЕАД, ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп ЕАД, ЕВН България Топлофикация ЕАД, ЧЕЗ Електро България АД, ЧЕЗ Трейд България ЕАД, Енерго Про Енергийни Услуги ЕООД и Енерго Про Продажби АД, са в несъблюдение на избраните им самостоятелни цели за енергийни спестявания за 2017 година и 2018 година?”
“Приложено Ви адресирам отговор на сложени от Вас въпроси.
По силата на условията на Директива 2012/27/ЕО България е поела ангажимент, като страна-член на Общността, да извършва Национална цел за енергийни спестявания до 2020 година Мерките по осъществяването на националната цел са включени в Националния проект за деяние по енергийна успеваемост (НПДЕЕ). Напредъкът по осъществяването на този народен ангажимент се регистрира в Европейската комисия годишно посредством Годишните доклади на НПДЕЕ. Една от ограниченията в НПДЕЕ е схемата за отговорности. Схемата се извършва от всички страни членки по отношение на условията на член 7 от Директива 2012/27/ЕС. Част от НСЗЕЕ са самостоятелните цели за енергийни спестявания на задължените по член 14 от Закон за енергийна успеваемост (ЗЕЕ). Цитираното процентно несъблюдение на самостоятелните цели за енергийни спестявания се базира на поименен лист, настоящ към март 2018 година Съгласно ЗЕЕ и условията на Директива 2012/27/ЕС отчитането на напредъка става на годишна база, като интервала за събиране на информация е до март месец на идната година. В момента се събира и обработва информацията за 2018 година Изпълнението на националната цел, както и на националната скица за отговорности е обект на годишен разбор и оценка, които се правят сега, според посочените в националното законодателство периоди. Актуална информация за 2018 година ще бъде налична и оповестена точно през месец март 2019 година
На втория подложен от нас въпрос до изпълнителния шеф на АУЕР:
“Ако е по този начин (трите монополиста са в престъпление, записка на редакцията), наложени ли са наказания по случая, което е обвързване на Агенцията за стабилно енергийно развиване /АУЕР/, тъй като неналичието на такива би довела до подозрения за корупционни практики?
Получихме следния формален отговор от АУЕР (съкращение на редакцията):
Санкции за „ несъблюдение “ на самостоятелни отговорности за 2017 година, които подлежат на настоящо доказване през цялата 2018 година, няма по какъв начин да бъдат наложени. „ Неизпълнение “ на цел за 2017 година може да бъде открито, надлежно глобено, най-рано едвам след приключване на законово-установения период за оценка и установяване на годишни отговорности за настоящата (2019) година.
Уважаеми господин Ивайло Алексиев, изпълнителен шеф на АУЕР, Уважаема г-жо Теменужка Петкова, министър на енергетиката, Уважаеми господин Бойко Борисов, министър-председател на Република България, Законо-установеният период за определяне на неизпълнението (закононарушението) на самостоятелните отговорности за 2017 година, ИЗТЕЧЕ!!!
Сега целият народ ще види дали сте корумпирани от монополистите ЧЕЗ, Енерго Про и ЕВН или сте на страната на жителите!!!
От вашето деяние или безучастие ще зависи КОЙ ще заплати сметката по стартираното произвеждане от страна на ЕК за несъблюдение на Директива 2012/27/ЕС с действителен риск България да бъде глобена над 1 милиард лв.!!!
Разследването ни продължава.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР