Мащабно претърсване на Млечния път не откри каквито и да

...
Мащабно претърсване на Млечния път не откри каквито и да
Коментари Харесай

Вероятно сме сами в нашата галактика

Мащабно претършуване на Млечния път не откри каквито и да било следи от извънземна интензивност. Може би в реалност ние сме единствените жители на нашата вселена. След като слагат на фокус милиони звезди и стотици екзопланети, откривателите не съумяват да засекат нито един софтуерен сигнал с извънземен генезис.

Претърсването на Млечния път е разказано в елементи в четири обособени изследвания, оповестени през последните 9 години. Най-новото е квалифицирано за предпечат, чака да премине развой по анонимно рецензиране и може да бъде прочетено ТУК . Във всеки един от научните писания откривателите разказват издирването на техносигнатури из Млечния път чрез Murchison Widefield Array в Австралия.

Техносигнатурите посочват потреблението на технологии. Ако успеем да ги засечем в галактическото пространство, това ще значи с съвсем цялостна сигурност, че сме постигнали триумф в търсенето на умна извънземна форма на живот. Въпреки че тези сигнатури могат да одобряват голям брой форми, създателите на проучването се концентрират върху нискочестотните радиовълни, защото те евентуално са измежду първите електромагнитни сигнали, които една извънземна цивилизация би създала.

„ На Земята нискочестотните сигнали, като тези, употребявани от FM радиото, се употребяват на всички места за връзка “, пишат създателите на най-скорошното проучване. За да създаде сходни сигнали, една извънземна цивилизация „ би трябвало да може да построи само гигантска паница “, което кара откривателите да заключат, че най-силният сигнал от друга планета „ би идвал от мощен боен спътник “.

Първите три изследвания от поредицата търсят нискочестотни радиовълни в галактическия център, молекулярния облак Орион и останката от свръхнова Вела. Те обаче не откриват нищо. В най-новото претършуване на Млечния път откривателите обръщат взора си още веднъж към галактическия център, само че този път сканират доста по-голяма повърхност от небосвода.

„ Галактическият център е съществена цел при издирването на умна извънземна форма на живот, защото изгледът ни към него обгръща най-големия брой космически звезди във всяка една посока “, пишат създателите. Освен това „ броят на звездите с обитаеми планети е максимален във вътрешните райони на галактиката “. Всичко това значи, че в случай че има извънземни в Млечния път, то те най-вероятно ще са точно в галактическия център.

След като концентрират търсенето върху 144 екзопланетарни системи в галактическият център, експертите правят сляпо изследване на 3,3 млн. звезди. За страдание, не откриват нищо.

„ Не бяха открити каквито и да било допустими техносигнатури “, изясняват те.

Колкото и да е разочароващо всичко това, изследването не отхвърля изрично, че сме изцяло самички в нашата вселена. Напълно допустимо е да има живот в райони от нашия галактически квартал, които към момента не сме сканирали (или просто към момента не сме създали подобаващата технология, с която да можем да го засечем).

Настоящото изследване обаче задълбочава в допълнение парадокса на Ферми, който разказва несъгласието сред огромната възможност за битие на извънземни цивилизации и неналичието на доказателства за контакт с тях. В края на краищата, във Вселената съществуват извънредно доста евентуално обитаеми планети и като се има поради възрастта на нашата лична вселена, много евентуално е някой, някъде към този момент да е създал технологията, нужна за колонизирането на други планети.

Ето за какво фактът, че Земята не е била посещавана от сходна цивилизация – най-малко доколкото ни е известно – е много загадъчен. Съществуват обаче няколко спекулативни пояснения. Някои учени имат вяра, че в случай че изходим от възрастта на Вселената, е малко евентуално голям брой интелигентни цивилизации да живеят в един и същи миг.

Дали нашите космически съседи ни заобикалят усърдно, към момента не са развили технологията, която ще им разреши да осъществят в контакт, или просто не съществуват? Все още не знаем. Изследователите обаче са твърдо решение да намерят отговорите на тези въпроси.

Източник: Universe Today

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР