Мащабно изследване установи, че 20 процента от заразените с новия

...
Мащабно изследване установи, че 20 процента от заразените с новия
Коментари Харесай

Изследване: Една пета от болните с COVID-19 получават психично разтройство

Мащабно проучване откри, че 20 % от инфектираните с новия ковид получават и диагноза за психологично заболяване до 90 дни, заяви Агенция Ройтерс, цитирана от BG VOICE

Тревожност, меланхолия и бодърствуване са най-разпространени измежду оздравелите от COVID-19, развили психологични проблеми.

Специалисти от Оксфордския университет откриха също повишен риск от деменция.

Лекари и учени по целия свят би трябвало незабавно да изследват аргументите за психологичните болести след COVID-19 и да дефинират нови лекувания, сподели проф. Пол Харис от Оксфордския университет. Той се притеснява, че резултатите от проучването им евентуално ще бъдат подценени.

Изследването, оповестено в сп. „ Лансет Психиатрия “, проучва електронните здравни картони на 69 милиона души в Съединени американски щати, измежду които има 62 000 болни от коронавирус.

Резултатите евентуално са годни за хората, наранени от COVID-19 по целия свят, означават експертите.

През трите месеца след позитивния резултат за новия коронавирус, един от петима оздравели е получил за първи път диагноза тревога, меланхолия или бодърствуване. Това е два пъти повече, в сравнение с други групи пациенти през същия интервал.

Изследването откри също, че хората с към този момент съществуващо психологично заболяване са 65 % по-голяма възможност да бъдат диагностицирани с коронавирус в съпоставяне с психологично здравите.

Това е следващото доказателство, че COVID-19 визира мозъка и съзнанието, обявиха експерти, които са взели участие в проучването. Вероятно това се дължи на композиция от стресиращи фактори и на физическия резултат от заболяването. Коронавирусът визира и централната нервна система  и по тази причина може да ускори следващи разстройства.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР