Мащабни ремонти се извършват в областната болница Д-р Стефан Черкезов“

...
Мащабни ремонти се извършват в областната болница Д-р Стефан Черкезов“
Коментари Харесай

Обновено детско отделение и ново СПО до края на годината във великотърновската болница

Мащабни поправки се правят в регионалната болница „ Д-р Стефан Черкезов “ във Велико Търново. До късната есен би трябвало да е готово обновеното детско поделение, а до края на годината – да стартира да действа новото незабавно поделение, увери изпълнителният шеф на лечебното заведение доктор Даниел Илиев, представен от БНР.

Детското поделение във великотърновската многопрофилна болница няма проблеми с фрагментите, усъвършенстват се и изискванията, хвалят се от болничното заведение. Чрез благотворителни акции и план за 400 хиляди лева на фондация „ За положителното ”, фондация „ Америка за България ” и Ротари клуб – Велико Търново, в отделението се правят огромни поправки с цялостна замяна системите, обзавеждането и апаратурата. Работи се по преобразяването на 13 стаи в педиатричното поделение и то да се трансформира в среда със напълно друга философия, отвън нормалната болнична конюнктура, описа изпълнителният шеф на великотърновската болница доктор Даниел Илиев.

„ С Детско поделение напредваме. Идеята е да стане доста положително поделение, да не кажа неповторимо, с положителни условия, с обзавеждане и съоръжение, в това число и здравна инсталация, с интензивна част. Някъде към началото на октомври месец би трябвало да бъде готово Детско поделение “, разяснява той. 

Провалени няколко публични поръчки забавиха с три години построяването на новото незабавно приемно поделение на болничното заведение. В края на 2021 година започнаха ремонтните действия, след което компанията подизпълнител напуща обекта, оставяйки го в порутен тип. Работата бе възобновена предходната година, след което още веднъж спря. В началото на тази година работата още веднъж беше възобновена. Според плана новото Спешно поделение ще се намира в югоизточната част на стационара и ще е с повърхност от 700 кв. м. То ще дава отговор на всички нужни условия, ще разполага с разнообразни кабинети, зона за триаж на пациентите, комфортна чакалня и други, каквито сега няма, изясни доктор Даниел Илиев.

„ По принцип пусковият период на Министерството на здравеопазването за незабавно приемно поделение е до началото на декември. Надяваме се това да се случи по-рано. Част от обзавеждане и съоръжение е получено. Освен това, там площите в отделението са обилни и аз персонално доста се надявам да можем да развием и други действия, като раневи център за диабетни ходила, кабинетът за неотложна здравна помощ, който е по контракт с общопрактикуващите лекари и може би някаква универсална манипулационна с мини лаборатория “, разяснява шефът на лечебното заведение.

Великотърновската болница не е по-различна от останалите лечебни заведения навътре в страната и доста от лекарите и медицинските сестри са в предпенсионна възраст или работят години след пенсиониране. Наскоро в хирургичното поделение се завърна като оператор 73-годишен хирург. Не са малко специализантите, само че не са задоволително, разяснява ръководителят на регионалната болница. „ Правим безусловно всичко допустимо, с цел да бъде търновската болница на нужното равнище. Ние имаме над 30 специализанти и още толкоз стажанти, само че това е извънредно незадоволително поради застаряващия личен състав “, уточни доктор Илиев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР