Мащабната световна среща на върха на ООН бе открита със

...
Мащабната световна среща на върха на ООН бе открита със
Коментари Харесай

Настъпва зима на световното недоволство, планетата ни гори

Мащабната международна среща на върха на Организация на обединените нации бе открита със строго предизвестие от страна на ръководителя на международната организация за идна " зима на международното неодобрение " от възходящите цени, стоплянето на планетата и смъртоносните спорове.

След две години на пандемични ограничавания и видеообръщения, Общото заседание на Организация на обединените нации още веднъж изиска от водачите да участват персонално, в случай че желаят да приказват - с единственото изключение, направено за украинския президент Володимир Зеленски.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, въпреки да приветства напъните за световно съдействие, предизвести за тежкото положение на планетата, оповестява Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

" На хоризонта се задава зима на международното неодобрение ", съобщи Гутериш при откриването на годишната сесия на Общото заседание. " Доверието се разрушава, неравенствата се разрастват, планетата ни гори. Хората страдат - като най-уязвимите страдат най-вече. "

С повишението на световните температури и с неотдавнашното наводнение на част от Пакистан с размерите на Обединеното кралство, Гутериш се нахвърли върху фирмите за изкопаеми горива и " самоубийствената война против природата ".

" Нека си го кажем както си е - нашият свят е привързан към изкопаемите горива. Време е за намеса. Трябва да потърсим отговорност от фирмите за изкопаеми горива и техните поддръжници ", съобщи Гутериш.

Той прикани всички развити стопански системи да обложат с налог облагите от изкопаеми горива и да отделят средства както за компенсиране на вредите от изменението на климата, по този начин и за подкрепяне на хората, които се борят с високите цени. " Замърсителите би трябвало да заплащат ", сподели Гутериш.

Украйна на фокус

В първия ден на срещата вземат участие френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц, водачите на двете най-големи стопански системи на Европейския съюз, който се активизира за налагане на строги наказания поради съветската инвазия в Украйна.

" Тази година Украйна ще бъде доста високо в дневния ред. Тя ще бъде неизбежна ", съобщи пред кореспонденти в Ню Йорк топ дипломатът на Европейски Съюз Жозеп Борел. " Има и доста други проблеми, знаем. Но войната в Украйна провокира шокови талази по целия свят ".

Германският министър на външните работи Аналена Бербок даде обещание да поддържа страните, които са най-тежко наранени от последствията от войната, до момента в който отиваше към Общото заседание.

" Драматичните последствия от бруталността на съветската нападателна война и опасността й за мирния ред в Европа се усещат ясно и в доста други райони на света ", съобщи Бербок.

Руският външен министър Сергей Лавров също участва, макар враждебната реакция от страна на Съединените щати.

След като войната в Украйна докара до международна зърнена рецесия, гладът стана различен значим въпрос в дневния ред. Повече от 200 неправителствени организации приканиха водачите, събрали се за Общото заседание, за незабавни дейности за " преустановяване на спираловидната световна рецесия на глада ".

" В 45 страни по света 50 милиона души са на ръба на глада ", обявиха те, като прибавиха, че всеки ден от апетит умират 19 700 души, което значи по един човек на всеки четири секунди.

Разговори сред противници

Сред другите водачи, които ще приказват през днешния ден, е турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който се изявява като медиатор сред Русия и Украйна, в това число посредством договорка за доставка на извънредно нужното за света зърно. Очаква се също по този начин Ердоган да се срещне в Ню Йорк с израелския министър-председател Яир Лапид, което съставлява трагично възобновяване на връзките след острата рецензия на турския водач към отношението на еврейската страна към палестинците.

В последната минута, присъща за предходните сесии на Организация на обединените нации, държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен свика първата среща на външните министри на Азербайджан и Армения след разгарянето на бойните дейности.

На първо място в дневния ред на седмицата на Организация на обединените нации ще бъде и Иран, чийто твърдолинеен президент Ебрахим Раиси участва за първи пътна Общото заседание и се срещна през днешния ден с френския президент Макрон.

В изявление за американска телевизия преди идването си Раиси съобщи, че Иран желае " гаранции ", преди да се върне към нуклеарното съглашение, което някогашният президент Доналд Тръмп скапе през 2018 година Байдън поддържа връщането към съглашението от 2015 година, по силата на което Иран фрапантно понижи работата по нуклеарната си стратегия в подмяна на обещания за облекчение на глобите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР