Мащабната кибератака срещу няколко министерства в САЩ представлява сериозен риск

...
Мащабната кибератака срещу няколко министерства в САЩ представлява сериозен риск
Коментари Харесай

Кибератаката срещу американски институции представлява сериозен риск

Мащабната хакерска атака против няколко министерства в Съединени американски щати съставлява сериозен риск и да се противодейства ще е изключително мъчно, предизвести американската Агенция за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата (CISA), представена от Франс прес.

Избраният за президент Джо Байдън изрази мощно безпокойствие от откритата предишния уикенд хакерска атака, а сенаторът републиканец Мит Ромни уточни като провинен Русия, като в същото време осъди " непростимото безмълвие " на Белия дом по въпроса.

Атаката е почнала през март, като хакерите се възползвали от ъпдейт на програмен продукт за наблюдаване, създаден от тексаската компания " СолърУиндс ", употребен от десетки хиляди компании и администрации по света. Тя траяла месеци, преди да бъде разкрита от компанията за киберсигурност " ФайърАй " (FireEye), която предходната седмица също станала жертва на хакерски атаки.

В изказване Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата уточни, че " тази опасност съставлява сериозен риск за федералното държавно управление и локалните управляващи, както и за основната инфраструктура и за частния бранш ".

Агенцията не посочва причинителите на офанзивата, само че акцентира, че става въпрос за " толерантен съперник, концентриран върху огромни финансови запаси, който отдавна влияе върху набелязаните мрежи ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР