Мащабната акция по почистване в Столипиново продължава. Проверка на Окръжната

...
Мащабната акция по почистване в Столипиново продължава. Проверка на Окръжната
Коментари Харесай

150 тона отпадъци изнесоха от Столипиново след сигнала до главния прокурор ВИДЕО

Мащабната акция по разчистване в Столипиново продължава. Проверка на Окръжната прокуратура в Пловдив е установила 16 нерегламентирани сметища в квартала. Тя е направена след сигнал, подаден до основния прокурор Иван Гешев.
 
В Столипиново по-голямата част от популацията е привикнало да изхвърля боклуците отвън контейнерите. В региона са ситуирани 50 нови контейнера за боклук, а единствено за последната седмица са извозени над 150 тона боклуци.
Прочетете още
Това е най-големият ромски квартал на Балканския полуостров. В него живеят близо 60 хиляди души. Една от тях е Анка Тодорова, която също се възмущава от купчините боклуци в квартала.

„ Виж по какъв начин хвърлят боклуците, казанчетата не може, празни стоят, боклуците тука. Кой ги приема, ставаме заболели, ние ги одобряваме, децата “, споделя Анка Тодорова.
 
След сезиране на основния прокурор на Република България Иван Гешев е била разпоредена инспекцията, която е била осъществена от Окръжна прокуратура в града.

„ На местата, на които сме открили противозаконни сметища, а те на територията на квартала са най-малко 16, сме открили и битови боклуци. Явно недобросъвестни строители са изхвърляли боклуци, а не ги депонират на нарочните за това сметища “, разяснява зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов.

От прокуратурата регистрират, че сметосъбирането в квартала се прави по график, само че съдовете стоят празни.
„ Сами виждате, че съдовете са празни, всекидневно се обслужват, само че изхвърлят отпадъци на нерегламентираните сметища “, споделя Надя Цветкова отговорник на Оперативна програма „ Чистота “.

Проблем има в дребните уличци на квартала, където не може да влиза профилираната техниказа разчистване. Още вижте във видеото на TrafficNews.bg



Прокурор Гавраилов разяснява още, че през края на предходната година, 9 пловдивчани са се обърнали към Окръжна прокуратура – Пловдив, както и към основния прокурор с недоволство по отношение на голям брой проблеми за жителите на квартал „ Столипиново ”, измежду които и проблеми със сметосъбирането и сметоизвозването, както и с броя за контейнерите за боклуци в квартала.
По случая Окръжна прокуратура е разпоредила осъществяване на инспекция по по този начин наречения „ контрол за правда ”, като сигналът е бил дублиран и към основния прокурор. Така с предписание на основния прокурор е изпратен посредством Върховна административна прокуратура до Окръжна прокуратура град Пловдив. 

В резултата на осъществената инспекция през месец декември, от Окръжна прокуратура -Пловдив, при започване на тази година, е изпратено питане посредством писмо от прокуратурата до общинската администрация, по отношение на визираните в сигнала проблеми. Писмото е получено на 9-ти януари в Общината в Пловдив, като в това писмо се съдържа и предписание на Окръжна прокуратура-Пловдив до общинската администрация за правене на проект за работа на администрацията с превъзмогване на проблемите от сигнала.
„ Не сме открили незаконосъобразни актове на администрацията или актове, които се нуждаят от промяна.

Установили сме по-скоро повишени старания от страна на общинската администрация в тенденция превъзмогване на тези проблеми ”, съобщи още Гавраилов, като добави, че единствено след 2019 година сметосъбирането в квартала безусловно е утроено в границите на три години. Ако в другите квартали сметосъбиращата и сметопочистващата  техника влиза по един път дневно в този квартал техниката влиза повече от два пъти и това не са празни приказки, разяснява още той.
 
За последните три години дейностите по сметопочистване в Столипиново са утроени, все пак кварталът остава най-мръсният в Пловдив. Мащабното разчистване на квартал Столипиново в Пловдив продължава и на следващия ден.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР