Мащабна спасителна операция успя да опази 16 лунни мечета, които

...
Мащабна спасителна операция успя да опази 16 лунни мечета, които
Коментари Харесай

Спасиха 16 лунни мечета от убийство заради жлъчката им

Мащабна избавителна интервенция съумя да опази 16 лунни мечета, които са отглеждани поради жлъчката им, употребена в обичайна китайска медицина, оповестява БТВ. Сега животните са в подслон на организацията Free the bears в Лаос, където екип от 7 специалисти ще се грижи за тях.

„ Миналата седмица получихме позвъняване от екологичната полиция в столицата Виентян, в което ни споделиха, че са направили обиск в къщата на противозаконен търговец на диви животни и са разкрили 17 мечета, за жал едно от които към този момент беше умряло. Така че останаха 16 живи мечета, извънредно дребни, явно закупени нелегално от ловци в северен Лаос. Не знаем за какво са закупили толкоз огромен брой мечета, най-вероятно, с цел да се опитат да основат плантация за мечешка жлъчка “, споделя изпълнителният шеф на организацията Free the bears Мат Хънт пред Ройтерс.

 

Полицията е нахлула в къщата, благосъстоятелност на китайски жител и неговата лаоска брачна половинка, поради сигнали от обезпокоени съседи, които чували виковете на животните. Според Мат това е най-мащабното избавяне на застрашени мечки в света.

 

Той споделя още, че продължава усърдната битка против нечовечната процедура за развъждане на мечки поради жлъчката им, употребена за обичайната медицина в разнообразни азиатски страни. Сред тях са Китай, където се отглеждат към 10 000 мечки, Виетнам с към 300 мечки и Южна Корея, където държавното управление е поело ангажимент да приключи развъждането на мечки с тази цел до 2 години. 

  

На фона на напредъка се обрисува и една сурова действителност - отгледаните от хора мечета няма да могат да бъдат пуснати на независимост и ще се нуждаят от доживотни грижи в приюта.

 

Според Червения лист на застрашените типове на Международния съюз за отбрана на природата (IUCN) лунните мечки, известни още като азиатски черни мечки, са класифицирани като уязвими от изгубване главно заради лова и загубата на местообитания.

Те са предпазени от интернационална търговия по силата на Конвенцията за интернационална търговия със застрашени типове от дивата фауна и флора (CITES) и получават спомагателна отбрана в Лаос, където е неразрешен ловът, притежаването или търговията с мечки или елементи от техните тела.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР