Мащабна социална кампания в подкрепа на пациентите с онкологични заболявания

...
Мащабна социална кампания в подкрепа на пациентите с онкологични заболявания
Коментари Харесай

Мисия „Бяла лястовица“ в Бургас: Най-добрите представят новостите в лечението на онкологични заболявания

Мащабна обществена акция в поддръжка на пациентите с онкологични болести „ Бялата лястовица “ провежда Комплексният онкологичен център (КОЦ) в Бургас. Целта е повишение на информираността на пациентите и техните близки и предотвратяване от неправилната информация, която залива обществените мрежи. Тази година два ще са главните акценти в самодейността – профилактика и лекуване на карцинома на млечната жлеза и битка с рака на простатната жлеза.

Обезпокоително е, уточни в изявление за Дарик шефът на КОЦ-Бургас проф. доктор Христо Бозов, че се следи спад във възрастовия диапозон на дамите с рак на млечната жлеза.

С тежестта на диагнозата най-често се сблъскват пацианти в менопауза и среднавъзраст над50 година, само че сега има спад в долната възрастова граница., „ Жените на възрастдаже и под 30 години, би трябвало доста деликатно да се следят и да употребяват и нашите благоприятни условия, и тези, които дава НЗОК “, сподели проф. Бозов.

При лекуването на рака на простатата, посочи той, се открива, че най-уязвимата група е на мъжете над 70 години.

Новостите в лекуването на онкологични болести ще бъдат показани от най-хубавите експерти в довечера от 17.00 часа в новата постройка на районната библиотека „ Пейо Яворов “.Входът е отворен за всеки искащ, тъй като несъмнено ще има какво да чуе.

-Тази година организираме акцията две в едно. Едната акция е за профилактика и лекуване на рака на млечната жлеза, Довечера от 17.00 часа в библиотека Пейо Яворов, доктор Кенолов ще направи презентация на най-новите оперативни способи за лекуване на рака на млечната жлеза и ще показа някои от неговите случаи в интервенциите за премахване на тумора и имплантиране на силиконов имплант, там където се постанова, при унищожаване на цялата млечна жлеза.

Вторият акцент е битката с рака на простатната жлеза. Д-р Теодор Попов, един от известните онколози и химиотерапевти, ще показа новите трендове в лекуване на рака на простата

При лекуването на рака на простатата се открива, че най-уязвимата група е на мъжете над 70 години: имаме регистрирани общо 2126 мъже с рак на простатната жлеза, като през предходната година те са били 154, а през тази единствено 70. Така че имаме наклонност към лек спад в записаните пациенти. Моят апел към мъжете над 50 години е да употребяват опциите, които дава Националната здравноосигурителна каса и да се включват в профилактичните прегледи, които се вършат на всеки две години.

Те са идентични. Но за благополучие, ракът на млечната жлеза по-лесно може да се откри. Имаме диспансеризирани общо 5 373 с рак на млечната жлеза, от които новорегистрираните предходната година са 323, а тази година досега са 255, т.е. имаме едно задържане на темпа. Но тук по-обезпокоително е, че се следи намаляване във възрастовия диапазон, т.е. дами, които са към 30, дори и под 30 години, нераждали, би трябвало доста деликатно да се следят и да употребяват и нашите благоприятни условия, и опциите, които дава НЗОК, тъй като са безвъзмездни всички ехографии на млечна жлеза при дами над 30 години, а над 50 са безвъзмездни мамографиите, когато и по-лесно се открива тумора на мамография.

-Какви са новостите в лекуването на карцинома на гърдата

-Новостите са свързани с хормонолечинието, с оперативните техники. Но за това по-добре ще приказват нашите експерти. И аз бих призовал тези бургазлии, които се интересуват от лекуването и профилактиката, да дойдат в 17.00 часа в градската библиотека и да научат от най-хубавите експерти новостите в това лекуване.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР