Мащабна манипулация на платформата за слушане на музика „Спотифай” (Spotify)

...
Мащабна манипулация на платформата за слушане на музика „Спотифай” (Spotify)
Коментари Харесай

Мегадалавера! Български измамници източили $1 млн. от „Спотифай”?

Мащабна операция на платформата за слушане на музика „ Спотифай” (Spotify) е била проследена до България, като схемата може да е генерирала към 1 млн. $ за своите създатели и без да са нарушили нито един закон, написа профилираното издание „ Мюзик Бизнес Уърлдуайд” (Music Business Worldwide - MRW).

Според източници на MRW, почитан представител на огромна звукозаписна компания е алармирал на „ Спотифай” за видяна от чиновниците му особеност – измежду най-популярните описи с песни имало два, които нямат нищо общо с останалите. Наречени Soulful Music и Music From the Hear, в тях нямало никакви известни части, само че някак въпреки всичко били в топ 25 на най-слушаните от американски консуматори.

Нещо повече, освен, че песните били на на процедура анонимни реализатори, само че и дължината им била съмнителна – приблизително със напълно малко над 30-секундния предел, след минаването на който платформата заплаща отчисления на създателя. Декларираните фенове на двете подборки също били необичайно малко – да вземем за пример, 1797 за Soulful Music при десетки хиляди за други сякаш по-слабо известни плейлисти.

Официален коментар от „ Спотифай” няма отвън следващото вдишване на ангажимент, че компанията гледа съществено на опитите за операции и прави всичко по силите си да ги пресече. Междувременно обаче множеството от странните песни са били изтрити, а двата плейлиста към този момент са надалеч обратно в класациите.

Според MRW най-вероятното пояснение е, че ботове са били настроени да въртят денонощно описите с музика, с цел да ги изстрелят на челните места. Нещо повече, за постигането на този резултат е било нужно всеки подправен профил да е с платената услуга на „ Спотифай” – по 10 $ на месец т.е. евентуално общо към 12 000 $ за всички мними меломани.

Резултатът обаче е 60 000 слушания от всеки бот или 72 млн. от цялата мрежа. Обърнато в пари, приказваме за сред 288 000 и 415 000 $ на месец – единствено от един плейлист, единствено за месец. Знае се за най-малко два листата, употребявани през цялото лято на предходната година, тъй че приказваме за източени към 1 млн. $.

Както изданието показва, впечатляващото е, че всичко е законно и дори от позиция на „ Спотифай” в тази ситуация има триумф, тъй като за всички подправени сметки са плащани пари, които са влезнали в платформата. Въпросът е, че отчисленията, с които някой у нас е станал милионер, са можели да отидат в ръцете на тези, чиято музика слушат и същински хора.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР