Мащабна лихварска дейност пресече полицията след получен сигнал, предава кореспондентът

...
Мащабна лихварска дейност пресече полицията след получен сигнал, предава кореспондентът
Коментари Харесай

Арестуваха кметски син за лихварство

Мащабна лихварска активност пресече полицията след получен сигнал, предава кореспондентът на БГНЕС от Шумен.
В сряда е бил задържан 33-годишният Адил, наследник на кмета на село Лятно. От години безработният юноша давал заеми против залог. Срещу поисканата сума длъжниците оставяли ключове на коли, телефони, компютри, газови револвери, фирмени печати, дебитни карти и документи за идентичност, златни украшения. В три бележника били разказани всички клиенти на лихваря. Обикновено давали заеми против 10% рента.
За противозаконната лихварска активност оповестиха на брифинг окръжният прокурор Маргарита Георгиева и шефът на полицията в Шумен Ялчън Расим.
„ Скоро такава огромна лихварска активност на територията на област Шумен не е имало. Имаше в кв. „ Боян Българанов”, в Нови пазар, във Велики Преслав е имало водени досъдебни производства”, сподели окръжният прокурор Маргарита Георгиева.
Пари от лихваря са вземали най-вече хора на обществени помощи, а като гаранция оставяли дебитните си карти. От тях лихварят теглил месечните вноски, като идвал по мрачно в Шумен.
При обиска в дома му са открити още нотариални актове, записни заповеди, все документи, които подсигурили вземанията му.
Въпреки че клиентите му са най-вече от село Лятно, се оказа, че в селото никой не е чул, нито е забелязал незаконния бизнес на кметския наследник. Той го развивал от 2015 година „ Никой не знае, всички се чудиха през целия ден защо е тази полиция тука. Никой нямаше хабер от таз работа, никой не е чувал “, сподели секретарят на кметство Лятно Синан Тасим.
От полицията са открили, че семейство ипотекирало дома си против заем за женитба, в този момент отново живее в него, само че чартърен. Разследващите ще проучват и информацията от трите бележника, в които са записани имената на длъжниците, сумата, лихвата и по кое време изтича периода на заема.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР