Мащабна инвестиция от 480 милиона евро за нов контейнерен терминал

...
Мащабна инвестиция от 480 милиона евро за нов контейнерен терминал
Коментари Харесай

Най-голямата компания за контейнерни превози инвестира 480 милиона евро за строеж на терминал в Хърватия

Мащабна инвестиция от 480 милиона евро за нов контейнерен терминал се възнамерява в Хърватия в град Риека, който се намира в западната част на страната. Датската логистична група Maersk, хърватската логистична компания Enna Logic и тяхната взаимна планова компания Rijeka Gateway възнамеряват оборудването да е готово до 2026 година, съобщи seenews.

Откриването на терминала е планувано за второто тримесечие на 2025 година Кеят на бъдещия терминал към този момент е построен, само че има още планувани действия.

През ноември 2021 година компанията APM Terminals, която е част от групата Maersk и Enna Logic подписаха 50-годишно концесионно съглашение за планиране, създаване и употреба на контейнерния терминал Rijeka Gateway.
 Нетната облага на Moller-Maersk за 2021 година скочи 6 пъти, до близо $18 милиарда
Нетната облага на Moller-Maersk за 2021 година скочи 6 пъти, до близо $18 милиарда

Приходите на компанията за отчетния интервал са се нараснали 1,6 пъти, до съвсем 61,79 милиарда $

" Rijeka Gateway ще бъде съвременен контейнерен терминал. Той ще се ръководи с отдалечено електрическо съоръжение за обработка на контейнери, в сходство с задачите за декарбонизация ", съобщи изпълнителният шеф на Rijeka Gateway Коен Бендерс.

Maersk, Enna Logic и Rijeka Gateway възнамеряват да открият над 1 100 работни места в Хърватия, като 300 от тях в новия терминал, само че непряката претовареност в района може да бъде доста по-голяма, съгласно финансовия шеф на Rijeka Gateway Томислав Жунич.

APM Terminals има 51% от плановата компания, а Enna Logic има останалите 49%.

По думите на хърватският министър председател Андрей Пленкович на Това е инвестиция на стойност 500 милиона евро, която ще отвори 1300 нови работни места през идващите години, след която се възнамеряват и градеж на път от брега до обходния път на Риека и построяването на железопътната линия от Риека до унгарската граница
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР