Мащабна европейска програма, съфинансирана от държавите-членки на ЕС, ще работи

...
Мащабна европейска програма, съфинансирана от държавите-членки на ЕС, ще работи
Коментари Харесай

Програма на ЕС ще подобрява диагностиката и лечението на редките болести

Мащабна европейска стратегия, съфинансирана от държавите-членки на Европейски Съюз, ще работи за по-бързо диагностициране на редките болести и за развиване на методите за лекуване. Европейската взаимна стратегия за редки заболявания (European Joint Programme on Rare Diseases (EJP RD)) започва при започване на тази година и разполага с 5-годишен бюджет от над 100 млн. евро за осъществяване на проучвания и за подсилване на научната инфраструктура в региона на редките болести. Тя се координира от Френския народен институт за здравни и медицински проучвания (INSERM) в Париж и е в синхрон с рекомендацията на Съвета на Европейски Съюз (2009/С 151/02). В нея проучванията в областта на редките заболявания се дефинират като област с изключително огромен капацитет за развиване посредством съдействие на европейско и интернационално ниво.
В България от редки болести са наранени общо към 400 000 души. По данни на Института за редки заболявания от ден на ден лекари търсят профилирана информация за признаците и проявленията на този вид болести, а ранната диагностика е един от най-важните фактори за тяхното лекуване. Медицината напредва бързо и в случай че преди няколко десетилетия някои заболявания са били животозастрашаващи, през днешния ден във от ден на ден случаи засегнатите разполагат с опция за терапия, която им подсигурява пълностоен живот и реализация в обществото, в случай че са диагностицирани в точния момент.
В интервала 13-15 септември 2019 година в Пловдив следва Десетата национална конференция за редки заболявания и медикаменти сираци, чиято цел е да събере на едно място пациенти, асоциации и специалисти от здравната и фармацевтичната общественост. Форумът се организира годишно и дава платформа за осведоменост за редките болести измежду профилирана здравна публика и необятната общност.
Редките заболявания са болести, които засягат по-малко от 1 на 2 000 души. Смята се, че към 6% от българите страдат от редки болести. У нас най-често срещани са муковисцидозата, таласемията, хемофилия, мускулни дистрофии, пулмонална хипертония и други В множеството случаи повода за тях е генетична. Терапията нормално е поддържаща, само че доста покачва качеството и продължителността на живота. Редовното лекуване разрешава на огромна част от пациентите да учат, работят и способстват за обществото. За повече информация: www.raredis.org
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР