Мащабна дарителска кампания стартира в Първенец, за да се направи

...
Мащабна дарителска кампания стартира в Първенец, за да се направи
Коментари Харесай

Започва мащабна дарителска кампания в Първенец, за да се спаси местна църква

Мащабна дарителска акция започва в Първенец, с цел да се направи главен ремонт на рушащата се от години черква „ Св. Св. Константин и Елена ”. Десетки локални поданици към този момент са приели драговолно идеята, провеждат благотворителен концерт, базар, открита е и дарителска сметка.  Всички са обединени от желанието храмът още веднъж да отвори порти и да бъде дом на вярата и вярата. Сградата е монумент на културата от локално значение, а е затворена от 10 години. Има и заплаха да се срути и да се изгубят вечно красивите фрески.
Прочетете още
Кампанията започва по самодейност на кмета на община „ Родопи ” Павел Михайлов.  В продължение на две години се изготвя план, като към този момент е получена поддръжка от Българската православна черква и Митрополит Николай.

Необходимата сума за ремонта на храма не е по никакъв начин дребна – нужни са близо 1 млн. лв..  По-голямата част от парите ще бъдат дарени от Българската православна черква – 330 000 лева за ремонт и 330 000 лева за реституция на стенописите.  Надеждата за оставащите 330 000 лева е да бъдат събрани от донори.

Историята на храма стартира още през 1876 година, когато в Първенец е бил поп Стоян, който необятно проповядвал да се утвърди независима българска черква. Тогава е почнало и строителството  на постройката, като стените са били иззидани единствено на 1,50 м височина. Строежът е спрян, защото избухва Априлското въстание, а поп Стоян отпътува въстаник и взе участие във въстанието.

През  1879 година храмът е бил приключен със средства от жителите на селото и благодарение на съветските войски в лицето на полковник Козловски. Майстори зидари са били Кръстю Гюлеметов, Никола Лицин и Димитър Даракчиев.

В западната част на църквата е построен втори етаж. От там църковния хор е взимал присъединяване в Светата Литургия. Последно главен ремонт на храма е изработен през 1963 година, когато подът е застлан и с мозайка.

  “За мен това е една фантазия, от 10 години хората чакат този ремонт. Техните мемоари и прекарвания са свързани точно с тази черква – още от кръщенето до сватбата. Аз желая да им е върна този храм. Призовавам всички, които желаят и имат опция да отворят сърцата си. Сумата не е дребна, само че имам вяра, че в случай че се обединим  - хората и бизнеса ще успеем. Искам да се върне и щъркелът, който имаше гнездо  до камбанарията  на храма, той е знак на вярата, а изостави гнездото си още откакто църквата затвори порти ”, разяснява Павел Михайлов.

В случай, че не се събере нужната сума от общината ще търсят различен метод да дофинансират плана.

В поддръжка на идеята от локалното  НПО " България за нас ” провеждат благотворителен концерт,под надпис: “Да съхраним Вярата! ". В него ще вземат присъединяване децата от ОДЗ " Пролет ", ОУ " -Св.Св.Кирил и Методий " и няколко танцови състава. Ще се организира и благотворителен концерт и всички средства ще бъдат дарени за храма. Събитието ще се състои на 6 април от 18,30 часа пред Читалище „ Съзнание ”.

Средства ще се събират и с документ формиран в два екземпляра- един на донора и един за дарения, представляващ разписка за приемане на подаяние. Всички дарения ще бъдат разказани в специфичен указател.

Пари могат да бъдат дарени и по дарителска сметка:

IBAN: BG47 STSA 9300 0017 3625 35

BIC: STSABGSF

Банка ДСК

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР