Мащабна акция се провежда в цялата страна срещу разпространение на

...
Мащабна акция се провежда в цялата страна срещу разпространение на
Коментари Харесай

13 задържани при акцията срещу детската порнография, сред тях пилот и ИТ специалист

Мащабна акция се организира в цялата страна против разпространяване на детска порнография. Задържани досега са 13 души. Възрастта на децата, станали обект на интерес на педофилите, е сред 2 и 10 години, стана ясно от брифинг на прокуратурата.

 Мащабна акция в страната: Удариха мрежа за детска порнография Виж още

Заместник основният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов, представителят на основния прокурор Сийка Милева и Светослав Василев, завеждащ отдел " Киберпрестъпления " в Национална следствена служба, дадоха детайлности за случая.

Акцията е извършена с присъединяване на прокурори и следователи от Националната следствена работа на територията на цялата страна - в столицата, Варна, Хасково и други обитаеми места. В нея вземат участие над 30 следователи, повече от 30 чиновници на отдел " Киберпрестъпления " към ГДБОП, над 60 жандармеристи. В 7.00 часа тази заран по едно и също време са претърсени над 20 адреса, конфискувани са телефони, компютри, флашки, харддискове .

Задържани досега са 13 души с 24-часова мярка за задържане. Петима от тях са задържани в София, 8  - в други обитаеми места. Това не е проведена незаконна група, а обособени лица, които не се познават между тях, посочи Сарафов.

Сред арестуваните има водач от гражданската авиация на нискотарифна компания, ел. механик, мотокарист, стругар, притежател на състезателен магазин, IT експерти, общ служащ, автомонтьор, оценител на недвижими парцели . Това са мъже сред 30 и 40 години, само че има и към 60-годишни. Около 50% са фамилни с деца, множеството са с положителни финансови благоприятни условия. Профилът им демонстрира, че част от тях са склонни от виртуалния свят, да преминат и в действителния, и да посегнат на нашите деца, сподели Сарафов.

В компютрите и телефоните на арестуваните са открити клипове и фотоси с брутални подиуми на полово принуждение с деца от 2 до 10 години. Децата са от някогашните Съветски републики или от Далечния Изток - Тайланд, Филипините, Индонезия. Проверява се дали има деца и от България.

Проверява се дали една от жертвите не е български жител. Установено, е че две от лицата са споделяли интензивно файлове с детска порнография в изключителна непосредственост до дом за деца, лишени от наставнически грижи, добави Светослав Василев.

Данните демонстрират, че множеството подиуми са снимани там, откъдето са децата.

В рамките на деня ще бъдат повдигнати обвинявания. Санкцията за това закононарушение е до 6 години отнемане от независимост.

Институцията прокуратура е постоянна и продължава да работи макар чувството за абдикация на държавните структури, разяснява основният прокурор Иван Гешев, който пристигна само за началото на брифинга. Той добави, че работата по този случай е посочила действителните проблеми и за какво държавното обвиняване упорства за всеобхватна правна промяна. По думите на Гешев наказванията за разпространяване на нецензурен материали " са алегорични, бих споделил смешни ".

Главният прокурор Иван Гешев благодари на следователите от Национална следствена служба и прокурорите от цялата страна и Министерство на вътрешните работи, които са защитили българските деца. Реалната правна промяна, по думите му, е тъкмо това - да бъдат увеличени наказванията за разпространяване на нецензурен материали, които сега са смешни .

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР