Мащабна акция на Европол и Интерпол разби международна група за

...
Мащабна акция на Европол и Интерпол разби международна група за
Коментари Харесай

Акция: Европол и Интерпол по следите на нелегални мигранти

Мащабна акция на Европол и Интерпол разруши интернационална група за трафик на мигранти през Сърбия за Испания, оповестяват от БГНЕС.

Международна акция с полицейски екипи от пет страни разруши интернационална незаконна мрежа, укривала мигранти от Куба в Европейския съюз през Сърбия, заяви Европол. Разследването докара до ареста на 62 души, от които 25 са кубински жители. Арестувани са и двама сръбски жители, оповестява РТС.

Членовете на незаконната мрежа са организирали трафика против възнаграждение от към 9000 евро и и са предоставяли подправени документи, употребявайки обстоятелството, че по това време не са се претендирали визи за влизане в Сърбия, съгласно Европол. След това мигрантите са били скривани в Гърция, откъдето са отлитали за Испания.

Общо се подозира, че незаконната мрежа сполучливо е вкарала към 5000 кубински жители в Европейски Съюз, като е спечелила към 45 милиона евро.

Европол декларира, че следствието е разкрило комплицирана незаконна инфраструктура, основана в доста градове в Испания, Гърция и Сърбия, „ гъвкава и способна да се приспособява към изменящите се условия, с цел да поддържа противозаконния си бизнес “.

Полицейските чиновници са конфискували стотици подправени документи, 18 недвижими парцели, 33 транспортни средства и 144 банкови сметки, дружно с голяма сума пари в разнообразни валути.

Сръбските жители са организирали незаконно прекосяване от страната в Северна Македония или Босна и Херцеговина и оттова в Испания, като последна дестинация. Полицаите претърсили жилищата и други парцели на осемгодишния В. Ш. и М. Ш.,където са открити и краткотрайно конфискувани четири мобилни телефона, лек автомобил, 600 евро и 300 $, както и шест предложения, две потвърждения за паричен превод и два пътни документа.

Европол прави оценка, че става въпрос за " изключително дълъг и безценен път на укриване ". Властите на Сърбия, Гърция, Северна Македония и Финландия са съобщили за огромен брой кубински жители, които се пробват да влязат в Европа с подправени документи.

В изказване Европол съобщи, че войната в Украйна е довела до смяна в маршрута за укриване на кубински мигранти.

„ В началото кубинските жители летяха с търговски самолети от Куба до Русия, където контрабандистите им предлагаха опцията да пресекат незаконно финландско-руската граница, с цел да влязат на територията на Европейски Съюз, или да летят до Сърбия, с цел да стартират своето пътешестване през района на Западните Балкани към Централна или Южна Европа “, показва европейска организация.

От началото на войната, която Русия стартира против Украйна, маршрутът е изменен и кубински жители са прехвърляни в Сърбия през летището във Франкфурт в Германия, твърди Европол.

„ След идването на кубинските жители в Сърбия, нарушителите са подлагали най-уязвимите мигранти като малолетни, на машинация, обир и изнудване. В някои случаи дамите са прехвърляни на друга незаконна група за полова употреба тация “, се споделя в изказването.

Европол твърди, че Министерството на вътрешните работи на Сърбия, немската федерална полиция, гръцката полиция и министерството на вътрешните работи на Северна Македония са взели участие в разбиването на незаконната мрежа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР