Мащабен взрив в арабската болница ал-Ахли в Газа уби най-малко

...
Мащабен взрив в арабската болница ал-Ахли в Газа уби най-малко
Коментари Харесай

Къде в Газа е арабската болница ал-Ахли, обектът, ударен по време на война с Израел?

Мащабен гърмеж в арабската болница ал-Ахли в Газа умъртви минимум 500 палестинци, предизвиквайки световно отвращение от избиването на хора, доста от които намираха заслон след съвсем две седмици безмилостни израелски бомбардировки на обсадения анклав.

Палестинците споделят, че Израел е бомбардирал болничното заведение, до момента в който Тел Авив упрекна основаните в Газа въоръжени групи за ужасяващата детонация, която помрачи дипломатическата задача на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Близкия изток. Палестинските въоръжени групировки отхвърлиха ролята си.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Съединени американски щати упрекват Военновъздушни сили на Китай в „ рисково “ държание в небето над Тихия океан Защо Йордания анулира визитата на Байдън след бомбардировката на болничното заведение в Газа? Войната сред Израел и Хамас: Списък с основни събития, ден 12 завършек на списъка

Тъй като напрежението продължава да нараства, ето какво би трябвало да знаете за болничното заведение:

Къде е арабската болница ал-Ахли?

Арабската болница al-Ahli се намира в Стария град на Газа сред кварталите Shujaiya и Zeitoun в град Газа.

Намира се единствено на по-малко от 3 километра от болничното заведение al-Shifa, най-голямата социална болница в анклава с 2,3 милиона души. Съоръжението също по този начин е наоколо до няколко исторически обекта в Газа, в това число Голямата джамия Омари, известна като Голямата джамия в Газа, и две от църквите в Газа: параклисът „ Свети Филип евангелистът “ и църквата „ Свети Порфирий “.

Голямата джамия, която се намира единствено на 300 метра (0,2 мили) от болничното заведение, е по едно и също време най-голямата и най-старата джамия в 10 км (6 мили) на 41 км (25 мили) в Ивицата – една от двете палестински територии, другият е окупираният Западен бряг. Районът също е наоколо до историческия пазар Zawiyam в Газа.

Al-Ahli е една от най-старите лечебни заведения в Газа, учредена през 1882 година, и обслужва повече от 45 000 пациенти всяка година.

 ИНТЕРАКТИВНО - Gaza al-ahli Arab Hospital map-1697623116

По кое време се състоя стачката?

Не е ясно, само че съгласно израелските военни в 18:59 ч. (3:59 GMT) е имало известия за детонация в болничното заведение.

„ Опустошението, на което сме очевидци, съчетано със светотатството против църквата, удря в самата вътрешност на човешкото благовъзпитание. Заявяваме недвусмислено, че това заслужава интернационално наказание и отмъщение “, се споделя в изказване на Англиканската епархия на Йерусалим, която ръководи болничното заведение.

В първите часове след детонацията шеф на гражданската отбрана на Газа сподели, че 300 души са били убити, до момента в който източници от здравното министерство цифрата е 500.

Къде са откарани жертвите след детонацията в болничното заведение?

Голям брой ранени хора бяха откарани в болница ал-Шифа в град Газа.

Кадри на Ал Джазира от мястото на случая демонстрираха медици и цивилни, които изваждат тела с бели чували или одеяла. В затъмнения двор на болничното заведение се виждаха петна от кръв и голям брой подпалени коли.

Какво друго знаем за арабската болница ал-Ахли?

Болницата е най-старата и единствената християнска болница в Газа, съгласно уеб страницата на Йерусалимската епархия.

Това е една от 22-те лечебни заведения в Северна Газа, които се борят да отговорят на неотдавнашната рецесия, която докара до гибелта на 3300 палестинци и над 13 000 ранени, до момента в който Израел нападна жилищни инфраструктури.

Освен че извършва стратегия за разкриване на рак на гърдата, болницата осигурява и „ безвъзмездна социална клиника с превоз от отдалечените квартали, клиника за деца с поднормено тегло и подхранени деца, физическа и трудова терапия “.

Според отчетите на The Wall Street Journal, болничното заведение „ неотдавна получи ново поделение за рак със средства, идващи основно от американските другари на епископската епархия на Йерусалим в Тексас “. В момента се оглавява от Сухайла Тарази.

 INTERACTIVE_GAZA_ISRAEL_AL-AHLI ARABI-PROFILE-18OCT-2023-1697630078

Колко здравни заведения са били атакувани до момента през октомври?

Според Световната здравна организация (СЗО) е имало над 115 офанзиви против опазване на здравето в Палестина от началото на спора на 7 октомври.

Най-малко 20 лечебни заведения в град Газа и Северна Газа и една болница в Рафа са получили многократни заповеди за евакуация от израелската войска и са документирани 77 офанзиви на Западния бряг, 43 от тези офанзиви са предизвикали физическо принуждение на здравните екипи.

„ Медицинската инфраструктура на Газа е непоправимо повредена и доставчиците на здравни услуги работят в тежка обстановка с стеснен достъп до медицински консумативи и условия, които не им разрешават да обезпечат навременни и качествени здравни грижи “, сподели Тлаленг Мофокенг, специфичен докладчик на Организация на обединените нации за правото на здраве.

 Интерактивни_атаки против здравни заведения_GAZA_ISRAEL_16 октомври 2023 година

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР