Мащабен удар срещу глобалната организирана престъпност. Над 800 души са

...
Мащабен удар срещу глобалната организирана престъпност. Над 800 души са
Коментари Харесай

Над 800 души в 18 държави са арестувани при международна операция

Мащабен удар против световната проведена престъпност. Над 800 души са задържани при координирани интервенции в 18 страни. Престъпниците попаднаха в клопката на ФБР. Смятаното през последната година и половина за най-сигурно криптиращо устройство за известия, се оказа създадено и следено от Федералното Бюро за Разследване на Съединените щати.

Над 800 ареста, над 700 обискирани обекта, иззети над 8 тона кокаин, 48 милиона $ и десетки първокласни коли. С полицейски интервенции от Нова Зеландия до Австралия и от Европа до Съединените щати, интервенцията " Троянски щит " към този момент е определяна като една от най-успешните против световната престъпност.

" В актуалния свят престъпността минава всевъзможни граници. За това и службите би трябвало да създадат същото ", сподели помощник-директорът на ФБР Келвин Шийвс.

Криптиращата система ANOM се появява през есента на 2018-та, няколко месеца откакто е затворена канадската компания Phantom Secure. Дотогава нейното криптиращо устройство било употребявано всеобщо от наркотрафикантите. Престъпният свят се нуждаел незабавно от нова система за криптиране.

" През последните 18 месеца в над 100 страни ФБР съумя да достави с криптиращи устройства незаконни групи и да наблюдава тяхната връзка ", сподели помощник-директорът на ФБР Келвин Шийвс.

Приложението се пласирало бързо. С навлизането му в разнообразни страни се разширявала и мрежата на непознатите служби, които се присъединявали към интервенцията. За година и половина в акцията се присъединили над 9 000 служители на реда от доста страни.

" Цифрите са впечатляващи. Над 20 000 криптиращи устройства, употребявани от над 300 престъпни синдикати, опериращи в над 100 страни. За последните 18 месеца са проследени и проучени над 27 милиона известия ", сподели заместник-директорът на Европол Жан-Филип Лекух.

Убедени в сигурността на приложението, нарушителите споделяли всичко.

" Чухме за арести и конфискуване по време на интервенцията, само че в известията имаше над 100 закани за убийства ", сподели помощник-директорът на ФБР Келвин Шийвс.

Снабдяването с ANOM ставало единствено посредством рекомендация. Цената на устройството е към 2 000 $. Активира се посредством специфичен код, който се изпраща от различен консуматор. През идващите дни се чакат още данни за интервенцията от обособените страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР