Мащабен ремонт тече в момента в емблематичната за Стара Загора

...
Мащабен ремонт тече в момента в емблематичната за Стара Загора
Коментари Харесай

Ремонтират емблематичната за Стара Загора сграда на Драматичен театър „Гео Милев“

Мащабен ремонт тече сега в емблематичната за Стара Загора постройка на Драматичен спектакъл „ Гео Милев “. Той стартира в края на 2022 година, като главната му цел е реализиране на по-добра енергийна успеваемост на постройката, при цялостно опазване на фасадната достоверност.

„ Това същинско архитектурно украшение на Стара Загора се намира в археологическия резерват " Августа Траяна-Верея-Стара Загора ". През годините постройката беше доста натоварена и експлоатирана. Дълго време тук беше настанена и старозагорската опера.

Именно по тази причина пристигна и времето да ѝ обърнем подобаващото внимание, с цел да върнем блясъка ѝ. Винаги съм казвала, че тук би трябвало да се пипа „ с кадифена ръкавица “, тъй като би трябвало да се резервира както типа, по този начин и самата стойност на обекта “, описа заместник-кметът на община Стара Загора Милена Желева. 

И напомни, че „ първата копка на тази постройка е направена на 1 април 1912 година, а проектант е Никола Лазаров. Стилът, в който е построена, е определян като „ Виенски барок “.

Малко по късно през 1916 година огромният наш стихотворец и съгражданин Гео Милев тук пробно слага пиесите на Гогол на Софокъл. А през 1990 година постройката е оповестена за монумент на културата от локално значение “, уточни още тя.

„ При осъществяване на строителството ще бъде изпълнено и градивно подсилване, налагащо се заради повишените критерии за сеизмична резистентност, както и частични реставрационни действия, като реституция и консервация на пластичните и декоративните детайли по фасадите “, сподели още заместник-кметът. Тя изясни, че след ремонта „ хората в неравностойно състояние ще имат подобаващи условия за достъп “.

Друго значимо обновяване, което ще има след цялостния ремонт на постройката, е, че тя ще бъде климатизирана. „ Много значим проблем беше неналичието на климатизация, хората, които посещават театъра, знаят, че беше доста некомфортно през летните месеци. Тъй като неналичието на опция за изстудяване правеше температурата в пространствата да доближава до 45 градуса “, разяснява Желева.

„ Реконструкцията и обновяването на театъра ще способства за удобството както на посетителите, по този начин и на работещите в него. С напълно обновената акустична зала, на която ще бъде сложена напълно нова и модерна мултимедия, звукоизолация, която основава чувството за сцена от международно равнище дружно с  възобновеното осветяване “, разкри и шефът на Драматичен спектакъл „ Гео Милев “ Светла Тодорова.

„ Тази постройка, като се изключи че е архитектурна забележителност и историческа, с над 100-годишна история, тя за нас е един жив организъм- за всички хора, които работят тук. За всички нас тя е парченце от всеки един “, изясни Тодорова. „ Сградата е едно културно и духовно средище, което събира в себе си създатели от разнообразни места и отглежда млади създатели “, уточни още тя.

„ Проектът планува цялостна замяна на мокета, седалките и дежурното осветяване в зрителната зала, ново театрално облекло - завеса, крачоли, приблизително дъно на сцената, както и ремонт на театралната машинизация и на рунд хоризонта, замяна на мебелите и на компютърното обзавеждане в административната част, както и на мебелите в гримьорните. Ще бъдат сложени видеомонитори, свързани с камерна и огромна сцена за следене на подготовки и представления “, добави Тодорова.

Ремонтните действия включват и реорганизация на прилежащото дворно пространство - унищожаване на съществуваща открита сцена от южната тераса и разполагане на нова сцена на нейното място, където през топлите месеци може да бъдат играни разнообразни представления. 

След осъществяване на ремонта залата на главната сцена ще разполага с над 300 места за фенове, а камерна сцена с 60. Общата застроена повърхност на постройката е 1194 кв. метра, а постройката е дом и на Общински фолклорен отбор „ Загоре “.

Очаква се ремонтът да завърши при започване на идната 2025 година и да стане привлекателен център за просвета.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР