Мащабен проект за проследяване на парите и активите в чужбина

...
Мащабен проект за проследяване на парите и активите в чужбина
Коментари Харесай

The Guardian и партньори разследват активи за над 17 млрд. долара на руски олигарси от списъка „Навални 35“

Мащабен план за следене на парите и активите в чужбина на олигарси, политици, медийни притежатели от кръга на съветския президент Владимир Путин започва британският ежедневник The Guardian в партньорство с Международния журналистически план за следствие на проведената престъпност и корупцията (OCCRP). Това ще бъде най-изчерпателният до момента оповестен одит на благосъстояния, държани отвън Русия от доближени на Путин и поддръжници на режима в Кремъл.

На инспекция ще подлежат активи за над 17 милиарда $. Те включват офшорни банкови сметки, яхти, частни самолети и първокласни парцели и са свързани с 35-имата души, включени в лист на опозиционния съветски водач Алексей Навални. Той ги назовава „ основни деятели и бенефициенти на клептокрацията на Кремъл “.

Кои са 35-имата, притежаващи активи за над 17 милиарда $?

Списъкът включва четирима от най-богатите съветски олигарси, плюс ръководители на държавни банки и енергийни компании, медийни притежатели, шефове на разследващи организации, министри, политически съветници и районни шефове.

Роман Абрамович, Андрей Костин, Денис Бортников, Игор Шувалов, Дмитрий Патрушев Дмитрий Песков, Михаил Мишустин, Олег Дерипаска, Виктор Золотов – това са имената на единствено част от доближените на Путин, попадащи в групата „ Навални 35 “

Мнозина от упоменатите отхвърлят да са близки до съветския президент или да се възползват от режима му.

Три седмици след нашествието на Русия в Украйна обаче 27 от тези лица към този момент са обект на наказания от Съединени американски щати и Европа, показват от английския ежедневник. Още 7 души са в черния лист в Канада - поради това, че „ извличат изгода от или поддържат държавното управление на Русия “.

Днес техните активите са замразени и не могат да бъдат продадени или употребявани за генериране на облага. Има съществени ограничавания и върху опцията на упоменатите лица да пътуват, да харчат пари и да употребяват своите вили и мезонети.

 

Какво имат хората от „ Навални 35 “?

35-имата  разследвани имат общо 145 актива, измежду които 35 имения, 43 жилището и 27 други недвижими парцела. Това демонстрира досегашното изследване на The Guardian и сътрудници.

Седем яхти, 11 частни самолета и хеликоптера на обща стойност 2 милиарда $ са разпознати като свързани единствено с шестима от групата „ Навални 35 “.

Някои от активите в проследяващата система са добре известни – като имението на Олег Дерипаска в центъра на Лондон, което бе окупирано от деятели предходната седмица. Суперяхтите „ Дилбар “, „ Лена “ и „ Аморе Веро “, свързани с олигарсите Алишер Усманов, Генадий Тимченко и Игор Сечин, също са познати на необятната общност.

Други притежания обаче са останали или незабелязани, или съществуват в съвсем цялостна загадка. Те се държат от фиктивни компании, основани в офшорни зони и ръководени от доверителни фондове, което ги прави по-трудни за следене, показват от The Guardian.

Някои имоти и активи се водят благосъстоятелност на родственици или сътрудници на хора  от листата на Навални, което повдига въпроси към произхода на средствата за придобиването им, показват от английския вестник. Проверката на тези активи се прави благодарение на разнообразни доказателства - от обществено налични източници на информация, през бази данни от офшорни зони, изтекли към Международния консорциум на проверяващите публицисти, досиетата FinCEN с отчети за подозрителни банкови транзакции.

Пример за прикрити до момента активи са парцелите, свързани със фамилиите на Николай Токарев и представителя на Владимир Путин - Дмитрий Песков.

Николай Токарев е ръководител на следената от страната компания „ Транснефт “. Изглежда, че околните на Токарев имат първокласни парцели на хърватския остров Лосин – известна дестинация за богатите руснаци. Близки на Песков пък са свързани със безценен апартамент в Париж.

Миналия месец Министерството на финансите на Съединени американски щати акцентира проблемите с непрозрачната благосъстоятелност, като съобщи, че „ глобените олигарси и авторитетните съветски елити са употребявали членове на фамилията, с цел да реалокират активи и да прикриват голямото си благосъстояние “.

Стойността на разследваните активи на територията на Обединеното кралство е заповече от половин милиард $, декларират от The Guardian. Тези активи са свързани с четири водещи фигури от листата на Навални: Роман Абрамович, Алишер Усманов, Олег Дерипаска и Игор Шувалов. Очаква се в идващите дни да излязат изявления за тези активи, споделят от английската медия.

Извън Обединеното кралство системата за следене на съветски активи разкри:

26 актива, явно свързани с Дерипаска, за който се твърди, че е обичаният фабрикант на Путин. Те включват милиарди долари „ на склад “, хотел в австрийските Алпи, суперяхта, 60-метров помощен транспортен съд за хеликоптер и първокласни парцели в Лондон, Париж, Вашингтон и Ню Йорк, както и четири вили в Сардиния.

Два частни самолета - Gulfstream G650 за 65 млн. $ и Bombardier Global Express - са свързани с Шувалов, някогашен първи вицепремиер на Русия, а в този момент ръководител на държавната корпорация за развиване. Шувалов е обвързван и с три първокласни парцела на стойност към 35 млн. $, ситуирани в Залцкамергут, Тоскана и Дубай.

Системата за следене на съветски активи към този момент съдържа данни за притежания, за които репортерите са видели документални доказателства или друга надеждна информация, свързваща ги с лица от „ Навални 35 “. Някои активи, за които се твърди, че на са олигарси или техни близки, към момента не са доказани.

Как съветските олигарси дадоха отговор на оповестението на информация за активите им?

 „ Не е ясно по какъв начин публикуването на този тип „ инвентаризация на активи “ може да служи на публичния интерес. Освен в случай че, несъмнено, под „ публичен интерес “ имате поради насърчаването на деятели да завземат частна благосъстоятелност, както направиха с къща в Лондон, принадлежаща на родственици на господин Дерипаска “, разяснява представителят на Дерипаска.

„ Цялото имущество и активи, които има, са добити по обективен метод. Продължаващата медийна полуда, колкото и да е тъпо, сигурно не дава на никого правото да назова господин Дерипаска клептократ. Ловът на вещици в Русия, чийто жертва стана господин Дерипаска, се води напълно от политически претекстове “, добави още той.

Говорител на Усманов разяснява: „ Целият капитал на господин Усманов е построен посредством сполучливи, от време на време рискови вложения, както и посредством дейно ръководство на неговите активи, което е същността на бизнеса. Следователно да се характеризира източникът на парите му като „ непрогледен “ по своята същина е погрешно и поврежда репутацията на господин Усманов като почтен бизнесмен и човеколюбец. ”

Абрамович, Токарев, Песков и Шувалов към момента не са дали отговор на поканата за коментар, отправена от английския ежедневник.

Още за плана на The Guardian

Проектът на The Guardian и сътрудници е умислен още през февруари, когато въоръжените сили на Руската федерация се струпват покрай границите на Украйна. Разработен е от английския ежедневник в партньорство с Центъра за проучване на копрупцията и проведената престъпност (международна неправителствена организация на проверяващи центрове, медии и публицисти, работещи в Източна Европа, Кавказ, Централна Азия и Централна Америка), Süddeutsche Zeitung – най-големият немски ежедневник, и други интернационалните новинарски организации.

От The Guardian показват, че следенето на съветски активи занапред ще се уголемява, с цел да обхване по-широка група от глобени лица, а основаването на подобен вид система не е по никакъв начин елементарно:

„ Богатството на олигарсите може да бъде мъчно за следене. Докато някои вложения, като футболен клуб „ Челси “, са обществени, само че доста други не са. Собствеността постоянно е скрита от фиктивни компании и тръстове, ситуирани в данъчни убежища.

Ето за какво нашите публицисти събраха данни от редица източници от последните 6 години, в това число и от течове на данни от офшорни зони, оповестени от Международния консорциум на проверяващите публицисти, и отчети за подозрителни банкови транзакции, съдържащи се в досиетата FinCEN.

Не е нелегално да се държи благосъстояние в чужбина и има законни аргументи за това, като поверителността. Данните, които разгледахме обаче демонстрират, че банките от време на време са повдигали въпроси за необяснимо благосъстояние или произхода на средствата, преминаващи през сметки “, изясняват от медията.

Разследванията на The Guardian включват освен персоните, подложени на наказания, само че и техните фамилии, близки и сътрудници. По този метод има опция да се даде по-пълна визия за мащаба на благосъстоянието.

От The Guardian показват, че Лондонското Сити от години е подложено на критика от политици и деятели, че отваря вратите си за пари със подозрителен генезис в подмяна на великодушни комисиони, плащани на юристи, инспектори и капиталови медиатори.

„ За критиците на държавното управление това може да изясни за какво Обединеното кралство в началото реагира по-бавно от други страни в отговора си на протичащото се в  Украйна, изоставайки от Европейски Съюз в оповестяване на черния лист на лица. “

„ Приятелите на Путин би трябвало да бъдат обект на допустимо най-строгите наказания в този момент, тъй като точно посредством тях Путин и неговото обграждане пазят благосъстоянието си. Ако вървим след негови сътрудници, ние тръгваме след него. Всъщност ние сме доста готови да го създадем, тъй като те избират Лондон. Те живеят тук: за тях това е „ Лондонград “, съобщи представителят по външните работи на Либералдемократите Лейла Моран.

Във време, когато зле квалифицираните и постоянно незадоволително финансирани правоприлагащи органи се борят да разпознават кой какво има, помагането за разкриването на прикрито благосъстояние и тези, които се възползват от него, е жизненоважна задача, декларира екипът на английския ежедневник, изразявайки вярата, че деяние като това „ може да предотврати разпръскването и да насърчи използването на разпоредбите “.

От 2016 година, с публикуването на досиетата „ Панама “, безмилостните медийни репортажи демонстрират нуждата от по-голяма бистрота и контролиране в офшорния свят “, показват още те. Реформата е мудна и постоянно среща политическа опозиция, все пак е извънредно значима за обществото.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР