Мащабен проект превръща Патриарха в европейски булевард. Столичният кмет Йорданка

...
Мащабен проект превръща Патриарха в европейски булевард. Столичният кмет Йорданка
Коментари Харесай

Мащабен проект превръща Патриарха в булевард с европейски вид

Мащабен план трансформира Патриарха в европейски бул.. Столичният кмет Йорданка Фандъкова, основният проектант на столицата Здравко Здравков и самостоятелният общински консултант Борис Бонев показаха концепцията за възстановяване на придвижването по няколко съществени артерии в центъра на София, съобщи кореспондент на БГНЕС.
В парка на НДК те оповестиха, че придвижването по няколко централни булеварда ще бъде преосмислено и направено по-безопасно и комфортно. Реконструкцията ще засегне и булевардите " Витоша " и " Фритьоф Нансен ", както и ул. " Г. С. Раковски ", с цел да може целият регион да действа като взаимосвързана и работеща транспортна мрежа.
Основната смяна обаче визира бул. " Патриарх Евтимий ", където ще бъдат обособени велоалеи, нова бус лента и ще се обезпечи безвредно секване за пешеходците.
В София има място за всички, показват от Спаси София, които от половин година работят по плана и в този момент са намерили поддръжка след препроектиране от новият зам.-кмет Кристиан Кръстев.
" Затова по 18 метра необятното пътно платно по бул. „ Патриарх Евтимий “, сред Попа и Петте кьошета, следва да бъдат построени нова велоалея, БУС лента и безвредни пешеходни пресичания. За първи път в София ще се създадат и така наречен виенски спирки, които усъвършенстват комфорта на пасажерите и понижават споровете с велосипедите. По бул. „ Витоша “ се планува освобождение на тротоара около парка на НДК посредством събаряне на велоалеята по пътното платно. Така споровете сред пешеходци и колела по тесният и претрупан тротоар ще станат минало. Паркирането пък от паралелно ще стане напряко, с което броят на местата се усилва с над 40%. Ул. „ Проф. Фритьоф Нансен “ става двупосочен за усъвършенстване на тролейбусна линия 7 и отмерено разпределение на трафика в региона, при опазване на съществуващите места за паркиране. ", пишат от сдружението.


Пътното платно по бул. " Патриарх Евтимий " сред Попа и Петте кьошета ще се промени, тъй че по него да се движат освен коли, само че и колела и градски превоз. Броят на дейните ленти се резервира, а паркирането се връща както преди построяването на метрото – единствено от едната страна. Обособена ще бъде нова БУС лента в целия сектор, както и две еднопосочни велосипедни алеи. Това ще подсигурява оптимално положителни връзки с околната територия и комфортни пресичания на кръстовищата. Новата БУС лента ще е разумно продължение на към този момент съществуващата по бул. „ Васил Левски “, а новата велоалея пък ще свърже в обща мрежа шест съществуващи прави.

Бул. " Витоша " при парка на НДК също по този начин ще претърпи позитивни промени. За да се усилят паркоместата в региона, паркирането ще стане паралелно. С това техният брой в сектора ще бъде повишен с над 40%, само че заради дребното трафик, това няма да се отрази върху пропускливостта на булеварда. Велосипедната алея около парка на НДК, която сега е ситуирана върху един от най-натоварените с пешеходни тротоари в целия град ще бъде преместена на пътното платно. Освен свободни тротоари, пешеходците получават и две нови пешеходни пътеки за по-добър достъп сред квартала и парка. Подлезът при спирка Баба Неделя към този момент няма да бъде единствената опция да се пресече бул. „ Витоша “, а на всички нови пешеходни пътеки ще бъдат сложени и специфични колчета, които попречват паркирането върху и към местата за прекосяване на пешеходците.
 
Ул. " Проф. Фритьоф Нансен " става двупосочен, с което придвижването на тролейбусите се връща в оптималния си режим: усъвършенстват връзките с градския превоз в тази част на центъра, понижава се времето за пътешестване и се икономисват разноски за непотребен пробег от към 170 000 лева годишно. За улеснение на живущите се резервират местата за напряко паркиране, само че тяхната посока ще бъде обърната. Автомобилното придвижване в региона също по този начин получава повече благоприятни условия, защото трафикът ще бъде разпределен сред няколко успоредни улици. В момента този трафик върви по дребните и тесни улици като „ Любен Каравелов “ и „ Г. С. Раковски “, а надалеч по-широкият ул. „ Проф. Фритьоф Нансен “, част от първостепенната улична мрежа на столицата, се употребява надалеч под потенциала си.

Пешеходците получават безвредна среда:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР