Машинното гласуване ще реши едни проблеми. Важното е да не

...
Машинното гласуване ще реши едни проблеми. Важното е да не
Коментари Харесай

За Цветозар Томов изборните проблеми не са свързани с технологиите

" Машинното гласоподаване ще реши едни проблеми. Важното е да не допуснем гаф, в случай че системите за сигурност са пробити . От друга страна, ще се усъвършенства точността на броене. Но проблемите с купения и с корпоративен избор, с ниската интензивност и с недобрата осведоменост, не са свързани с технологията ". Това съобщи пред Българска национална телевизия представителят на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му, проблемите за изборите не са свързани с технологията на гласоподаване. Евентуалните операции не могат да повлияят значително на изборния резултат , сподели Томов в разбор на предизборната подготовка в атмосфера на законодателни промени и промяна на състава на Комисията.
 Избират нова ЦИК поради хората на Нинова, съгласно Данаил Кирилов
Избират нова ЦИК поради хората на Нинова, съгласно Данаил Кирилов

Всяка смяна в Изборния кодекс се употребила за политическа борба

По думите му, по-големият проблем са законовите промени във връзка с нашите отговорности, изключително във връзка с машинното гласоподаване .

" В момента условието е за 12 500 устройства за машинно гласоподаване. Три месеца преди изборите всичко може да бъде направено, само че няма време за пилеене . Има някои въпроси, които следва да бъдат решени. При всички положения месец март е решителен да се откри реализатор на поръчката, с цел да може умерено да се провежда логистиката за машинното гласоподаване до изборите . Отдавна знаем по кое време са изборите за Екологичен потенциал, би трябвало да успеем, само че би трябвало да има и цялостна законодателна изясненост ", акцентира Томов.

Относно настояването на Българска социалистическа партия да бъде заменен състава на Централната изборна комисия (ЦИК), Томов посочи, че приключването на мандата на членовете на ЦИК не значи, че тя е прекъснала работа. Надявам се, че промяната ще стане безпрепятствено. Беше добре въпросът със промяната на мандата да бъде прегледан малко по-рано , с цел да могат новите членове да разполагат с малко повече време за акомодация ", означи представителят на ЦИК.

Цветозар Томов добави, че евроизборите са релативно най-лекият тип от позиция на технология и организация.

Според Томов, опити за изборни операции се вършат освен в нашата страна. " Като социолог ще кажа, че най-малко 95 % са свободно практикуване на избор. Избори не се печелят с операции . Всички избори у нас подхождат на вота на жителите . Това не значи, че не би трябвало да се борим с операциите. Този проблем е обвързван с политическата просвета и метода, по който взаимодействат институциите ", добави Цветозар Томов.

" Дали ще има или няма да има преференции също не е фактор за честността на изборите. Според мен вярно сме предпочели пропорционалното гласоподаване ", сподели още социологът.

Томов счита, че не трябва изборното законодателство непрестанно да се трансформира .

" Няма у нас два поредни избора, извършени при едно и също изборно законодателство. Внушаването на съмнение в честността на изборите е рисково заиграване с предразсъдъците на хората, отвратителна предизборна процедура. При всички нарушавания повече от 2-3 мандата на парламентарни избори не биха били изместени , а на евроизбори е несъмнено, че ще отидат в Брюксел тези, които българите в действителност изберат ".

Цветозар Томов направи ангажимента, че на доста от въпросите дава отговор като жител и като социолог, а не като представител на ЦИК.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР