Машинното гласуване е създало проблеми на изборите за евродепутати, а

...
Машинното гласуване е създало проблеми на изборите за евродепутати, а
Коментари Харесай

Машинното гласуване създаде проблеми, а малко хора го използваха, обяви шефът на ЦИК

Машинното гласоподаване е основало проблеми на изборите за евродепутати, а в това време малко хора са употребявали този метод да подадат гласа си. Това регистрира ръководителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Стефка Стоева в " Неделя 150 " в ефира на БНР.

" Не са доста гласоподавателите, които са дали своят вот машинно. От всички дали своят вот, 158 968 са го създали с машини, а това е към 7,59%. В секциите с машинно гласоподаване те са над 27%. Останалите са дали своят вот с хартиена бюлетина. През 2016 година на президентските избори, единствено 1% са дали своят вот машинно. Дали това е бъдещето, следва да реши законодателят, само че доста малко хора гласоподават машинно ", регистрира Стефка Стоева.

По думите й, най-важното е, че въвеждането на машинното гласоподаване би трябвало да следва гарантирането на сигурността на вота. На сегашните избори не е имало проблеми със сигурността на вота, защото машините са били превозени и охранявани от Министерство на вътрешните работи, а по-късно върнати с защита. Били са сертифицирани и одитирани.

" Разбира се някои машини не започнаха работа, а с други беше прекратено гласуването, само че сигурността на вота не е нарушен ", сподели Стоева. Тя изясни, че на идните локални избори се чака доста по-висока изборна интензивност, а също така машините би трябвало да бъдат 6000.

" Въпросът е за сигурността на вота. Трябва да подсигуряваме подобен почтен развой по този начин, че оспорванията след това да бъдат по-малко. Ние имаме потенциала да проведем поръчка и да ги осигурим с двойно повече старания, само че казусът след това идва от правенето на протоколите и от цялата сигурност. Ще бъде двойно по-трудно и то навръх тези избори. Имам поради изборните резултати, оформянето на протоколите и отчитането на резултатите ", сподели Стоева.

За машинно гласоподаване у нас се приказва от години, а опция за такова трябваше да има във всички близо 12 500 секции още на парламентарните избори през 2017 година Заради къси периоди ЦИК обаче не съумя да обезпечи машините, а по-късно бе решено да бъде изработен пазарен разбор на международната процедура.

Той бе направен от " Сова 5 ", а измежду констатациите са, че гласуването с такива устройства може да докара до напрежение в секциите и операции на вота (още за рисковете при машинното гласоподаване четете тук). На изборите предходната неделя имаше проблеми с 10 машини и гласуването с тях бе прекратено.

След сериозен и изчерпателен разбор на резултатите от извършените избори за евродепутати Централната изборна комисия (ЦИК) евентуално ще направи оферти за законодателни промени – Районните изборни комисии (РИК) да са непрекъснато настояща изборна администрация по места също като ЦИК, да бъде отстранена опцията " Не поддържам никого " от изборната бюлетина и да бъдат редактирани спорни текстове, свързани с изборния развой.

" Защо РИК да не са непрекъснато настоящи като ЦИК. По-добре би било да бъдат непрекъснато настоящи органи, а аз бих ги предложила като смяна в законодателството. За квадратчето " Не поддържам никого " към този момент няма смисъл, откакто отпадна глобата и има наложително гласоподаване. Има несъответствия сред доста текстове, които са изменяни. Тежко е издаването на актове и наказателни постановления и когато ЦИК санкционира е значимо това фактически да бъде осъществено ", изясни Стоева.

" В претекстовете на решението за установяване на българските членове за европарламента бяха посочени и две предишни решения, с които ЦИК заличи Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от Движение за права и свободи поради техния отвод. ЦИК не е нарушила закона и по този начин трябваше да се действа ", акцентира Стефка Стоева. Коментарът е във връзка декларираното от " Демократична България ", че заличаването е нелегално и може да стане само, в случай че двамата определени депутати се откажат в Европейския парламент.

Стоева уточни, че изборите са протекли умерено, макар жалбите и сигналите за нарушавания. Този път те не са били доста и не са свързани с тежки нарушавания. По време на подготовката са били най-вече свързани с нарушение на възбраната за предизборна пропаганда, с накърняване на положителните нрави и потребление на езика на омразата. По време на самото гласоподаване сигналите са били за по-късно отваряне на секциите, проблеми с бюлетините и машинното гласоподаване.

" ЦИК има указател – жалбите са 158 и на всички комисията съумя да отговори още в изборния ден. Тези тъжби са по-малко спрямо други избори. Комисията работи доста проведено и навреме. Най-много тъжби имаше против " Воля " и Вътрешна македонска революционна организация и за пръв път имаше против премиера и президента ", регистрира Стоева.

Тя изясни, че в СИК е имало размени в изборния ден, защото в огромна част от секциите не са се явили представители на " Воля ". " Това пък значи, че огромна част от новоназначените членове не са подготвени. Те се назначават след съвещания с партиите и обединенията и ЦИК няма отношение към това. ЦИК би трябвало интензивно да работи със сдружението на общините и с локалната администрация, защото тя е гръбнакът на изборния развой ", акцентира ръководителят на ЦИК.

Тя е уверена, че би трябвало да има непоклатимост в изборното законодателство, с цел да може членовете на СИК да се обучат по настоящо законодателство. Стоева изясни, че постоянно има противоречие в протоколите, защото след дейна работа през целия ден представителите на СИК са доста изморени и позволяват неточности.

Тя изясни, че гласуването в чужбина е протекло обикновено, а секциите зад граница не са доста - 191 секции в 64 страни. Германия е изключение, където са разкрити повече секции.

" На тези избори гласоподаваха малко над 25 000 български жители, само че по-важно е, че откриването на секции отвън страната е напълно целесъобразно, тъй като това е методът за обезпечаване на връзка на българските жители зад граница с родината ", разяснява ръководителят на ЦИК.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (615)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР