Машинното гласуване да бъде отложено, предвиждат промените в изборния кодекс,

...
Машинното гласуване да бъде отложено, предвиждат промените в изборния кодекс,
Коментари Харесай

Депутатите решиха машинното гласуване да бъде отложено

Машинното гласоподаване да бъде отсрочено, плануват измененията в изборния кодекс, инициирани от ГЕРБ и Патриотичния фронт. След повече от два часа диспути, депутатите ги утвърдиха на първо четене.
Въпреки че машинното гласоподаване трябваше да бъде въведено от следващата година, ръководещите оферират то да бъде отсрочено. Идеята е Централната изборна комисия да взема решение в какъв брой секции да има машинно гласоподаване, само че те не би трябвало да са по-малко от 1000. Машини ще могат да се слагат единствено в секции с над 300 гласоподаватели и то единствено в страната.
От Движение за права и свободи поддържаха машинното гласоподава, само че се оповестиха срещу електронното. "Няма да има невалидни бюлетини. Дори и да има, броят им ще бъде минимизиран ", счита депутатът Йордан Цонев.
Измененията плануват още отдалеченото електронно гласоподаване да се осъществя поетапно, с цел да се обезпечи спомагателна отбрана от хакерски офанзиви. Премахването на номерата пред политическите обединения в бюлетината е, с цел да се избегне феномена 15-15 и да се избегне неправилното изтъкване на преференция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР