Машинно гласуване не само че има в Европа, а има

...
Машинно гласуване не само че има в Европа, а има
Коментари Харесай

Стефан Манов, ЦИК: Това, което няма по света, е смесване на хартия и машини

Машинно гласоподаване освен че има в Европа, а има още преди 20 години в сърцето на Европа.

Това съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " зам.-председателят на публичния съвет на ЦИК Стефан Манов.

Според него е естествено, когато човек няма знания в една област, страхът от незнайното да провокира една реакция на отменяне. Но на първо време би трябвало да сме фактологично точни.

" Белгия гласоподава с машини от 94 година, като на последните избори през 2019 година, които бяха 3 в 1 при тях, повече от 60% от белгийците гласоподаваха единствено с машини. Говорим за 30 000 машини, разгърнати в над 200 общини. Това, което няма по света, е разбъркване на хартия и машини ", безапелационен беше той.

Манов означи, че машинен избор се организира в някои общини във Франция, а също и в италиански общини.

" Въпросът е, когато не желаеме нещо да се случи, ние споделяме, че го няма. Това е доста необичайно от специалисти или хора, претендиращи да бъдат такива ", разяснява Манов.

Той даде образец и с Бразилия, която вкарва 100% машинен избор за 4 години. " Бразилия е 77 пъти по-голяма от България, със 140 000 000 гласоподаватели ".

По думите му България има потребност от машинно гласоподаване, тъй като на всички избори има голямо количество недействителни бюлетини.

" В България има платен и следен избор. Защо машините се борят против него - по две аргументи: купеният и следен избор се регистрира по какъв начин - когато гласоподавателят направи селфи в тъмната стаичка за гласоподаване, пред машината това не може да го извършите. Избирателят се регистрира с композиция от преференции. В българския Изборния кодекс е заложено нещо доста просто - машината изплюва квитанция, на която човек вижда дали вотът му е вярно маркиран. След това можем да правим контролно преброяване на тези разписки в секции на инцидентен принцип. Манипулация на софтуера няма по какъв начин да се реализира ", сподели още зам.-председателят на публичния съвет на ЦИК.

Според него тези " безумни " по думите му, протоколи - поправяни и поправени, подриват доверието, а машините ще върнат доверието.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР