Машините за гласуване в неделя ще съдържат различен брой електронни

...
Машините за гласуване в неделя ще съдържат различен брой електронни
Коментари Харесай

ЦИК пусна симулатор на машинно гласуване. Вижте как да упражните своя вот

Машините за гласоподаване в неделя ще съдържат друг брой електронни бюлетини според от обитаемото място , в което се употребяват.

В 67 секции в Столична община гласоподавателите ще гласоподават с 4 бюлетини - за кмет на община, за общински съветници, за кмет на регион и за кмет на кметство.

Останалата част от гласоподавателите в София, както и жителите на Пловдив и Варна, ще гласоподават с 3 бюлетини - за кмет на община, за общински съвет и за кмет на регион.

Жителите на селата също ще гласоподават с три бюлетини - за кмет на община, за кмет на кметство и за общински съвет.

В останалите градове ще се гласоподава с две бюлетини - за кмет на община и за общински съвет.

Пробвайте

Избирателят слага картата, пресъздава се дисплеят, в който се демонстрират бюлетините, за които ще има право гласоподавателят в тази секционна изборна комисия да гласоподава. Той би трябвало да маркира своя избор, по този начин, както, заставайки пред секционната изборна комисия би трябвало да съобщи за кои избори желае да гласоподава, с цел да му бъдат откъснати бюлетини, по този начин тук би трябвало да съобщи своето предпочитание.

През бутона " обзор " ще му се пресъздава на екрана какъв избор е направил - за кои избори да гласоподава, с връщане обратно може да се върне и да поправя своя избор. Потвърдил избора си, той повече няма да може да бъде променян.

Първо се пресъздава бюлетината за общински съветници. Тя ще се прелиства с бутона " идната страница ". Ако гласоподавателят маркира съответната партия или коалиция, става деен дисплеят, на който могат да се маркират и преференциите, в случай че гласоподавателят желае да гласоподава за избран претендент, след което се минава към идващ избор. Визуализира се бюлетината за кмет на община. След като направи своя избор, минава към идващия тип избор. Накрая гласоподавателят натиска бутона " обзор ". Тук се демонстрира какъв избор е направил в изборите, за които е декларирал, че ще гласоподава. Ще се изписват имената на партиите, обединенията и претендентите, за които е решил да гласоподава. Той може още веднъж да промени избора си. Бюлетините ще се отпечатат най-после, откакто гласоподавателят към този момент е натиснал бутона " гласувай ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР