Машините за гласуване, предвидени за предсрочните парламентарни избори на 2

...
Машините за гласуване, предвидени за предсрочните парламентарни избори на 2
Коментари Харесай

За изборите са предвидени 10 993 машини за гласуване

Машините за гласоподаване, планувани за предварителните парламентарни избори на 2 октомври, са 10 993. На изборите на 11 юли 2021 година са били 10 937. Това разгласи на брифинг представителят на Централната изборна комисия Росица Матева. Броят на машините подлежи на смяна. Той е определен по предварителни изборни описи и по предварителните данни за гласоподаватели, дали своят вот отвън страната.

Машините, на които ще бъде конфигурирана демоверсия за идния избор, са включени в оповестената във вторник от ЦИК социална поръчка по инсталиране на софтуера за гласоподаване, доставката и обслужването на оборудването. Ще би трябвало да бъдат обезпечени машини с демоверсия за всички обитаеми места, където ще се организира машинно гласоподаване. До събота в 23:00 часа се подават офертите за публичната поръчка, в неделя офертите ще се отворят и следва да се проведат диалози с изпълнителите.

По мотив разисквания в общественото пространство въпрос, че мандатите би трябвало да бъдат преизчислени въз основата на преброяването, извършено от Национален статистически институт предходната година, другият представител на ЦИК Цветозар Томов съобщи, че това няма по какъв начин да се случи за тези избори. Причината е, че към момента няма публични резултати от преброяването. Преизчислението на мандатите по региони ще бъде направено за идващия избор, когато има и публични данни от НСИ. 

За провеждането на изборите отвън страната все още са постъпили 18109 заявки.

От 23 август от уеб страницата на ЦИК е налична опцията всеки гласоподавател да ревизира дали попада в подписката на някоя партия или коалиция и в случай че откри името си, без да се е подписал, че поддържа регистрация на партия или коалиция, може да изпрати тъжба до Комисията за отбрана на персоналните данни. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР