Машините за гласуване на изборите за Европейски парламент на 26

...
Машините за гласуване на изборите за Европейски парламент на 26
Коментари Харесай

Гласуването чрез машина по-лесно от боравене с банкомат: ето как ще става

Машините за гласоподаване на изборите за Европейски парламент на 26 май към този момент са в София и през днешния ден бяха показани от Централната изборна комисия. На брифинга за задачата бе и показано по какъв начин ще става машинното гласоподаване.

Всеки гласоподавател в секция, където има и машина за гласоподаване (общо машините са 3300), ще бъде запитан от член на комисията дали избира да пусне хартиена бюлетина, или да гласоподава машинно. Ако избра втория вид, ще получи смарткарта, която действително съставлява електронен автограф.

С една карта може да се гласоподава единствено един път и всеки гласоподавател получава друга. Ако някой се опита да гласоподава два пъти с една и съща, вторият път машината го позволява до виртуален избор.



Поставяте я в четеца на машината ето по този начин:



Целта на страничните пластмасови загради е никой с изключение на вас да не може да види избора, който вършиме.

Когато поставите картата, на екрана се демонстрира бюлетината и избирате съответния претендент - партия, коалиция, самостоятелен. В първите два случая избирате и номер на преференция съгласно желания от вас човек.





Имайте поради, че екранната бюлетина има две страници на машината и, надлежно, бутон за промяната им.

След като отбележите избора си, натискате бутона " Преглед ".

След като приключите гласуването, машината изкарва квитанция.





Взимате я и я сгъвате ето по този начин:



След това я пускате в кутията, избрана за машинно гласоподаване. Тя е друга от урната за хартиените бюлетини.

Изваждате картата от машината и я връщате на масата, където са представителите на СИК. Така процесът приключва.

" С машината се работи по-лесно, в сравнение с с банкомат. Правили сме опити, в това число с публицисти и със инцидентни минувачи на улицата – всички се оправиха ", твърдят от " Сиела Норма ", които завоюваха поръчката за доставка на машините.

Сигурно ли е машинното гласоподаване



Веселин Тодоров

" Машините са напълно нов дизайн. Те са създадени тази година и са особено за България. За разлика от преди, когато бяха доставяни машини, създавани за други страни, с дребни настройки, в този момент са напълно за България - съобщи изпълнителният шеф на " Сиела Норма " Веселин Тодоров , който е уверен, че машинното гласоподаване ще мине гладко - Произведени са в Тайван по дизайн на " Смартматик ". Софтуерът е напълно съгласуван с условията на Изборния кодекс и със спецификацията, която ЦИК беше заложила в тръжната процедура.

Машините към този момент имат авторизиран програмен продукт, тъй че бюлетината – по този начин, както ни беше подадена от Централната изборна комисия – е въведена, заложена в софтуера на машините. В момента са изцяло подготвени за изборния развой, увери той.

В момента те минават през развой на одитиране и от 24-и ще стартира превозването им до избраните секции в цялата страна.

Детайли за одитирането показа доцент Златогор Минчев от Българска академия на науките от името на одитиращия екип.



Доц. Златогор Минчев

" В петък ще бъде подготвен предварителния одит - сподели той. - Машините са много по-нови от това, което беше 2016-а, много по-надеждни и функционални. Разбира се, и те имат своите пропуски и ще бъдат препоръчани процедури за тяхното поправяне. По отношение на сертификацията, която също е заложена за привършване на одита, това ще стане допустимо идната седмица, най-късно до сряда. "

Ако хардуерът и софтуерът не могат да подсигуряват осъществяването на някое условие на Изборния кодекс, въпросът ще бъде решен процедурно - т.е. секционните изборни комисии ще получат съответни рекомендации по какъв начин даденото нещо да бъде преодоляно, тъй че да се подсигурява естествен развой.

Например СИК ще имат директива какво да вършат, в случай че се радвали машина, тъй че да не бъдат изгубени подадените гласове, а да бъдат регистрирани при преброяването.

Венецуела

През последните дни въпросът машинното гласоподаване в България ще бъде ли извършено по същия метод, по който това е сторено във Венецуела, където бяха регистрирани милион манипулирани гласове.

Вотът във Венецуела е осъществен по напълно друга кардинална технология, т.е. там машините са били вързани в мрежа - обясниха специалистите. Освен това софтуерът, който ще се употребява за тези машини в България е специфична разработка за нашите цели, отбраната също ще бъде друга от тази на производителя.

" Не бива по никакъв метод да се притеснявате от неща, които са ставали в предишното, защото ние се грижим до равнище хардуер да проверим наличието на паметта преди и след качването на стратегиите ", увери Тодоров.

" Едва ли има българин, който да се закълне, че изборите в България са 100% почтени. От друга страна обаче надали ще намерите доказателства за изборни нарушавания и закононарушения, които да са толкоз огромни, че да са повлияли на крайните изборни резултати - добави той. - Това, което се случи в последните избори във Венецуела е, че те са извършени съвършено от позиция на машинното гласоподаване и в действителност само и единствено с помощта на нашите сътрудници от " Смартматик " има стопроцентови надеждни доказателства, че изборите са преправени, да кажем, или манипулирани.

Всички сме чували за изборни нарушавания, само че това е доста мъчно доказуемо. А точно с помощта на технологията, която " Смартматик " ще обезпечи, има надеждни доказателства за изборните нарушавания, които са се случили там, вследствие на които не толкоз положителни хора не престават да ръководят тази страна. В резултат на това " Смартматик " е прекратила своя контракт с страната и няма желание при такива условия да продължи да работи. Но машинното гласоподаване, изборите, които са извършени, са извършени по съвършен метод. "



" Твърдя, че изборите ще имат машинно гласоподаване с високи стандарти за сигурност и надеждност на този избор. Ще се извършат и следващи инспекции за усъвършенстване на процеса за идващите изборите - съобщи пък Ерхан Чаушев , член на ЦИК. - Да, ние от ЦИК сме уверени, че от позиция на организацията и подготовката на изборите всичко ще протече обикновено, то е очевидно и обществено, а това основава и доверието в обществото. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР