Машините способни на масови убийства са на ръба да бъдат

...
Машините способни на масови убийства са на ръба да бъдат
Коментари Харесай

Експерт тревожно: Роботите убийци са вече тук и всеки момент могат да вдигнат въстание

Машините способни на всеобщи убийства са " на ръба " да бъдат въведени е употреба на бойното поле. При това внедряването им може да бъде същински унищожително, поради способността им да убиват без да им бъдат давани човешки указания. И в този момент деятел на Асоциацията на Обединените народи Бен Доналдсон предизвести, че въпросните машини убийци са на прага на своето всеобщо произвеждане, написа в. " Дейли Стар ".

Доналдсон каза пред изданието: " На ръба сме на ново поколение оръжейни системи, които могат да убиват хора без необходимостта от разумен човешки контрол. По-голямата част от технологията е вече налична. Автономността се промъква в оръжията, които вече се разгръщат или ще бъдат разгърнати в скоро време. От южнокорейските караулни оръжия, които автоматично могат да идентифицират и атакуват войници до израелската Harop, която е бомба със закъснител, която може да идентифицира, избира и поразява движещи се цели без човешки контрол ".

Той добави, че въпросните технологии са способни с огромна бързина да преодолеят човешката способност да ги контролират. Това на свой ред може да доведе до ситуацията, в която машините " да държат нервно спусъка ", тоест, те да убиват цели, които не са посочени от човешкото разузнаване. " Има голям риск от това, че въпросните технологии, позволяващи на автономните оръжия да убиват, ще се развиват по-бързо, отколкото технологиите, които ще им дават възможността дали трябва да го правят ", добавя той.

Организацията на Доналдсон е разпространила из целия свят призиви за забрана на роботите убийци, за да се подсигури, че контролът ще остане в човешки ръце. Засега обаче призивите не са дали резултат, като страни като САЩ и Русия се обявяват против забраните.

Доналдсон също призовава производителите на роботите убийци да обмислят добре последиците преди да започнат да ги продават.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР