Машините с преустановено гласуване са 15 в страната. Гласува се

...
Машините с преустановено гласуване са 15 в страната. Гласува се
Коментари Харесай

Бюлетини замениха гласуването при 15 машини, 10 са сигналите за нарушения

Машините с прекратено гласоподаване са 15 в страната. Гласува се с хартиени бюлетини. Централната изборна комисия (ЦИК) преглежда още два сигнала за Плевен и Перник, заяви Росица Матева, представител на ЦИК, по време на брифинг.

Сред откритите проблеми за гласоподаване с машините са секции в Стара Загора, Свищов, Ловеч, Пазарджик, Варна, Шумен, Русе.

" На три от машините, за които сме взели решение да се премине на хартийно гласоподаване - във Варна и Пазарджик, изписва надпис, че " дневникът е фалшифициран ", съобщи Матева и изясни, че това е за пръв път и ще се проучват аргументите за това, само че резултатите от инспекцията ще са след изборите.

Към момента за страната са подадени 10 сигнала за изборни  - три от тях са за секционни изборни комисии (СИК), две за незапочване на изборния ден в точния момент, има и две тъжби за предизборна пропаганда и социологически изследвания.

Тя заключи, че общо за страната и чужбина се гласоподава в 12 934 секции. Подвижните секции са 292, в пандизите са 15, а в болничните заведения - 121. С хартиени бюлетини се гласоподава в 3264 секции - 2810 в страната и в чужбина - 454. В чужбина се гласоподава в 755 секции, сподели още Матева.

Относно проблемите за гласоподаване отвън страната тя добави, че в някои секции с по две машини една от тях не работи, само че гласуването продължава.

В Европа най-сериозният проблем е отсъствие на членове на СИК или тяхното забавяне, само че няма сведения за проблеми за машини, изясни Цветозар Томов, представител на ЦИК. Няма сведения за съществени проблеми в Далечния Изток, означи той.

На въпрос по отношение на гласуването в Турция и получени сигнали, че членове на СИК приказват на турски и дават инструкции, Томов означи, че не знае за нарушена загадка на вота, само че има проблем при гласуването на някои места в Турция.

Томов сподели още, че изборният ден в Нова Зеландия е завършил, като би трябвало скоро да привърши и в Австралия. Не е почнало гласуването в Северна и Южна Америка, сподели още той.

Цветозар Томов от ЦИК изясни за сигнала, че се готви за бойкот в някои ромски махали с машинното гласоподаване. Схемата е да се каже няколко пъти, че бюлетината е отчела неверен избор, с което се да се премине към хартиено гласоподаване. Такива случаи обаче е имало постоянно при машинно гласоподаване, разясни Томов.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР