Машините разобличиха неотчитането на гласове и кражбата на вот. И

...
Машините разобличиха неотчитането на гласове и кражбата на вот. И
Коментари Харесай

Махат машинния вот, защото машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева, обяви Манолова

" Машините разобличиха неотчитането на гласове и кражбата на избор. И това е същинският претекст. Машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лв. ".
 Българска социалистическа партия се разгласи срещу анулацията на машинното гласоподаване  ГЕРБ желае да анулира машинното гласоподаване на локални и парламентарни избори
Така омбудсманът Мая Манолова разяснява предлагането на ръководещите да анулират машинното гласоподаване за локални и парламентарни избори. 

Сложните сметки се вършат с машини, не се вършат на разум, тъй като резултатите са на уеб страницата на ЦИК със сбърканите бюлетини, подчерта Манолова.

Тя отхвърли аргумента, че машинното гласоподаване не се употребява. 

" Непосредствено преди изборите авторитетна социологическа организация мери настройките на гласоподавателите за гласоподаване с машини и 54% от българските жители споделиха " да " на машинното гласоподаване. Въпреки неналичието на осведомителна акция, макар издадените инструкции в последния миг, макар пречките, създавани от някои СИК, в 310 секции от 3000 с машини са дали своят вот повече от 50% от гласоподавателите, а в 340 секции сред 40 и 50% ", разяснява Манолова.

По думите ѝ не е правилно и изказванието, че машинното гласоподаване не е помогнало за понижаване на недействителните гласове. " Абсолютно погрешен мотив, тъй като при гласуването с машина въобще е невъзможно подаването на недействителна бюлетина. Такава алтернатива не съществува ", сподели тя.

Манолова е безапелационна, че машинният избор не оскъпява изборите: " Не машините, ЦИК оскъпи вота, като нае машини на цената, на която можеше да ги купи ".

Тя уточни, че ще взе участие в съвещанията на правната комисия в Народното събрание, с цел да опровергае причините на ръководещите и ще обмисли да сезира Конституционния съд, в случай че машинното гласоподаване бъде анулирано. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР