Машината за гласуване, която е отказала в Сърница след 10.30

...
Машината за гласуване, която е отказала в Сърница след 10.30
Коментари Харесай

ЦИК: Машината в Сърница не е спряла заради прегряване

Машината за гласоподаване, която е отказала в Сърница след 10.30 ч., не е спряла в резултат на температурата, тъй като тя не е била толкоз висока в помещението. Това съобщи заместник-председателят на ЦИК, представена от Българска национална телевизия. Тя добави, че за идващите избори ще предложи да се търсят пространства, в които да не се покачва толкоз доста температурата.

" Категорична беше председателката на общинската комисия, че машината не е спряла в резултат на прегряване, по-късно са обезпечени вентилатори, само че е имало и отворени порти и прозорци, с цел да се охлажда помещението ", сподели още зам.-председателят на ЦИК.
 Ясна е цената на спомагателните машини за гласоподаване Ясна е цената на спомагателните машини за гласоподаване
Това, което се случва в ЦИК, е директен резултат от тази истерична десетдневка в 45-тия парламент. Така изясни изказванията за различия в...

Навсякъде гласуването върви умерено, няма напрежение, няма спрели машини. Няма получени сигнали, като се изключи този от Сърница. По думите на Матева тези машини се употребяват за гласоподаване в страни от Южна Америка, където няма климатизация на пространствата, там се гласоподава в това число в джунглите, в планините и не е проблем за машината да работи при висока температура.

" Утре ще тръгнат към всички районни изборни комисии по три машини във всеки регион и се надяваме кметовете на общини, регионални шефове, районните комисии да провеждат такива пробни гласувания, с цел да могат всички гласоподаватели, които желаят да видя машина, да гласоподават на нея преди изборите ", сподели още Матева.

Зам.-председателят на ЦИК добави, че машините ще бъдат прибрани още довечера и вероятно, в случай че има балотаж, ще бъде конфигурирана новата бюлетина, съдържаща единствено тези претенденти. За изборите за Народно заседание ще се гласоподава със същия програмен продукт, който беше и за 4 април. " Снощи утвърдихме бюлетината за чужбина, защото там няма преференции, поради невъзможността за смяна на софтуера ще остане един запис от горната страна на бюлетината вдясно - преференции и желания, няма да има кръгчетата, тъй като това не е въпрос на софтуера ", изясни Матева.

Ще може да се съпоставя кодът, който е основан и одитиран за изборите на 4 април. Той ще бъде същият за всяка машина и в страната, и в чужбина, и ще се съдържа на всеки разпечатан нулев или финален протокол с резултатите, както и на всяка квитанция, с която гласоподавателят откакто е дал своя вот, вижда направения избор.
 В 700 секции у нас ще има по две машини за гласоподаване, в чужбина ще са 421 В 700 секции у нас ще има по две машини за гласоподаване, в чужбина ще са 421
За изборите на 11 юли ще има 421 машини за гласоподаване в 273 секции в чужбина. В страната ще има машинно гласоподаване в 9401 СИК като в 700...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР