Машината вдига 103 км/чИ Германия се включи в надпреварата за

...
Машината вдига 103 км/чИ Германия се включи в надпреварата за
Коментари Харесай

Германия ни предлага бойни машини Boxer

Машината подвига 103 км/ч


И Германия се включи в конкуренцията за рационализация и превъоръжаване на родната армия. Немският бронетранспортьор Boxer бе показан в София. Събитието бе проведено със съдействието на Германо-Българската индустриално-търговска камара. На него участваха представители на немската стопанска система в България, на Министерство на стопанската система, Министерство на защитата, браншови организации, както и евентуални бизнес сътрудници от България.

 22-1 Какво съставлява немската бойна бронирана машина. Boxer е изработен по колесна формула 8х8, тежи 25,2 тона и дружно с оптималното натоварване от 8 тона общата му маса доближава 36 тона. Допълнителен плюс е, че е учреден на модулна система, като може да се трансформира в военен, хигиеничен, пункт за ръководство. Според изказвания на производителя, базовата част на БТ-а можела да работи независимо от модулите, които на собствен ред щели да се трансформират за по-малко от един час. Бойната машина може да се оборудва с 40-мм автоматизирана гранатохвъргачка или с картечница. Задвижването е 8х8, а дизеловият мотор е с мощ 711 к. с. Боксерът развива скорост до 103 км/ч., а с едно зареждане може да измине 1100 км. Бронята е изпълнена от композитни материали.

Любопитно е, че немският бронетранспортьор Boxer нокаутира английския военнопромишлен комплекс. Неотдавна английските военни отхвърлиха да са патриоти и взеха решение да купят 800 немски колесни бронетранспортьори Boxer за 3 милиарда вместо родните 42-тонни верижни БТР Ajax. Трябва да се каже, че от няколко години английските военни подсказват на своите оръжейници измененията в характера на войните и значимостта от обезпечаване на висока подвижност с потребление на пътищата. Но очевидно никой не ги е чул, откакто до момента Англия към момента даже не е изработила първообраз на новата машина. Затова в този момент парите на английските данъкоплатци ще отидат в Германия, а работните места на Острова ще се свият с хиляди.

Литва също реши да купи от Германия 88 бронирани коли Boxer на стойност близо 390 милиона евро. Това е най-голямата оръжейна договорка в историята на прибалтийската страна. Със договорката Литва ще стане третата страна в НАТО, която ще разполага с бронетранспортьори от този вид. С тях ще бъдат оборудвани два батальона от механизираната пехотна бригада “Железен вълк ”.По думите на министъра на защитата на Литва договорът свидетелства за сериозния метод на страната за застраховане на националната сигурност, а и литовските въоръжени сили ще бъдат интегрирани с армията на своите съдружници.

Проектът за превъоръжаване на родната пехота е за 1,2 милиарда лева Първоначално се предвиждаше за тази сума да спазарим от този, който завоюва състезанието, 238 бойни машини. Но защото предишният парламент пропусна да означи сумата за Данък добавена стойност в този момент броя е свита до 158 бр. бойни машини, с цел да се компенсира данъкът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР