Машината, която е спряла в Сърница след 10.30 ч., не

...
Машината, която е спряла в Сърница след 10.30 ч., не
Коментари Харесай

ЦИК: Машината в Сърница не е спряла заради прегряване

Машината, която е спряла в Сърница след 10.30 ч., не е спряла в резултат на температурата и в действителност температурата не е била толкоз висока в помещението - безапелационна беше зам.-председателят на ЦИК Росица Матева, представена от Българска национална телевизия.

 65 хиляди души избират кмет на Благоевград, претендентите са 7 Виж още

Тя съобщи, че за идващите избори ще предложи да се търсят пространства, в които да не се покачва толкоз доста температурата.

Едната от машините е спряла заради механически аргументи - тъй като в продължение на 5 минути никой не е дал своя вот.

" Категорична беше председателката на общинската комисия, че машината не е спряла в резултат на прегряване, по-късно са обезпечени вентилатори, само че е имало и отворени порти и прозорци, с цел да се охлажда помещението ", сподели още зам.-председателят на ЦИК.

Навсякъде гласуването върви умерено, няма напрежение, няма спрели машини. Няма получени сигнали, като се изключи този от Сърница.

По думите на Матева тези машини се употребяват за гласоподаване в страни от Южна Америка, където няма климатизация на пространствата, там се гласоподава в това число в джунглите, в планините и не е проблем за машината да работи при висока температура.

Регистрираната изборна интензивност в Благоевград към 13.00 ч. е 10-11%.

" Утре ще тръгнат към всички районни изборни комисии по три машини във всеки регион и се надяваме кметовете на общини, регионални шефове, районните комисии да провеждат такива пробни гласувания, с цел да могат всички гласоподаватели, които желаят да видят машина, да гласоподават на нея преди изборите ", сподели още Матева.

Тя не се нае да предвижда каква ще бъде изборната интензивност на 11 юли.

Зам.-председателят на ЦИК добави, че машините ще бъдат прибрани още довечера и вероятно, в случай че има балотаж, ще бъде конфигурирана новата бюлетина, съдържаща претендентите за балотаж.

За изборите за Народно заседание ще се гласоподава със същия програмен продукт, който беше и за 4 април.

" Снощи утвърдихме бюлетината за чужбина, защото там няма преференции, поради невъзможността за смяна на софтуера ще остане един запис от горната страна на бюлетината вдясно - преференции и желания, няма да има кръгчетата, тъй като това не е въпрос на софтуера ", изясни Матева.

Ще може да се съпоставя хеш кодът, който е основан и одитиран за изборите на 4 април. Този хеш код ще бъде същият за всяка машина и в страната, и в чужбина, и ще се съдържа на всеки разпечатан нулев или финален протокол с резултатите, както и на всяка квитанция, с която гласоподавателят откакто е дал своя вот, вижда направения избор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР