“Mашината беше превърната в принтер, тя не броеше гласовете, а

...
“Mашината беше превърната в принтер, тя не броеше гласовете, а
Коментари Харесай

Алексей Пампоров по Дарик: С хартиен вот може да добавиш бюлетини, а машината гарантира това да не се случва

“Mашината беше превърната в принтер, тя не броеше гласовете, а в този момент даже за това нямаме право. Винаги има опция някой да конфигурира различен програмен продукт на машината и да брои или да принтира различен оговор. Ако не е погледнал индивидът разписката си, в действителност може да е друго, само че при един принтер друга заплаха няма ”. С тези думи Благослав Михайлов, влогър и основател на платформата „ Стража “, разяснява в “Кой приказва ” по Дарик кои са тематиката с отчета на ДАНС от петък, поради който не можехме да гласуваме с машини на локалния избор.



Благослав Михайлов

Михайлов добави, че при хартиената бюлетина разпоредбите са ясни - да не излизате с писалка от квадратчето, само че това предписание секционните комисии може да го поясняват както си желаят и няма кой да ги спре. Това е при хартията и провокира тревога ”, означи той.

Социологът Алексей Пампоров изясни, че е корав обожател на машинното гласоподаване. “Има доста способи да добавиш с чували в допълнение бюлетини, да подправиш протоколите - доста неща може като е с хартия. Машинният избор гарантираше, че никой не може да добави бюлетини ”.

Пампоров добави, че има обитаеми места в Северозападна, в Североизточна България, където хората ги няма: “Те са в Германия, Италия, Испания и надали нещо може да ги стимулира да се върнат тук, с цел да гласоподават. Реално изборната интензивност е към 60 %. Тя не е ниска, просто от години описите не са обновени. 20 % от жилищата в София са празни, никой не живвее там ”.

Благослав Михайлов изясни, че броят гласоподаватели е с към 600 000 по-малък в сравнение с през април. Няма ги тези, които са с адресна регистрация в чужбина, посочи той.



Алексей Пампоров

Алексей Пампоров се възмути, че когато имаш един месец акция, не можеш да чакаш 10 часа в петък, с цел да сертифициташ машините. Той съпостави обстановката със следния анекдот: “Цял ден един човек остригвал 3 овце, а като станало късно, споделил “Запалете лапмпата и за 5-6 минути останалите 27 да острижем ”.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР