Мързелът е начин да си починеш, преди да си се

...
Мързелът е начин да си починеш, преди да си се
Коментари Харесай

Днес е Международният ден на мързела! Дали да не си го направим национален празник? Честито и полека


Мързелът е метод да си починеш, преди да си се изморил. Авторът на тази интелигентна максима е незнаен, може би тъй като го е домързяло да си напише името.

На 10 август означаваме Международния ден на мързела, напомня ни другояче работливото. Той се чества в доста страни по света от повече от 100 години. В България не е толкоз известен, тъй като ние сме си мързеливи всеки ден, с изключение на когато би трябвало да се караме един с различен за нещо. Тогава прославеното българско усърдие надвива.

В този ред на мисли – до момента в който се разправяме с пот на чело какъв да е националният ни празник, дали да не сложим на масата и 10 август като алтернатива? Идеален вид, не мислите ли? Няма да има митинги, демонстрации, кухи изречения в президентски речи, развяване на байраци, изключително чуждестранни…

Просто ще си лежим и ще си честваме. От време на време (но доста леко и без усилия) ще сменяме позата за излежаване.

Ето да вземем за пример по какъв начин празнуват Деня на мързела в гр. Итагуи (Колумбия). Там на 10 август локалните управляващи разхвърлят по улиците дюшеци и хамаци, с цел да могат изтощените и уплашени хора да поспрат и да отдъхнат, даже да не са правили нищо.

Психолози изясняват мързела като положение, в което човек е изгубил мотивация и воля в резултат на меланхолия. Другият вид е: да е изправен пред огромен брой отговорности и да не знае от кое да подхване.

Някои експерти дефинират мързела като естествена реакция на организма, когато той има потребност от отмора. Ние обаче познаваме специалисти по мързел, които отхвърлят с пренебрежение тази идея – съгласно тях организмът така и така е задоволително отруден от ястие, пиянство и обработка на съответните храни и течности.

Да не забравяме, че един от първите закони на мързелуващите гласи: човек се ражда изтощен и живее, с цел да си почива. Този закон обаче е в лек дисонанс с българския метод на курортна отмора. Докато си почива на моренцето, обикаляйки кръчми и таверни, всеобщият българин по този начин се изморява, че се постанова да се прибере и да тръгне на работа, с цел да си почине.

Ако погледнем от различен ъгъл обаче, мързелът нерядко е много положително качество. Не може да е инцидентна българската поговорка: „ Накарай мързеливия на работа, с цел да те научи на ум. “

Не виждаме каква друга мотивация може да е имал индивидът, който си е направил усилието да измисли пералнята, миялната машина, ескалатора, автомобила, асансьора и още безчет такива изобретения, без които не можем да си представим живота през днешния ден.

Особено сме впечатлени от оня шмекер, който е измислил машинката за смутита и плодови сокчета. Той е класик, в действителност! Вместо да дъвчеш с адско изпитание плодове и зеленчуци, с цел да си набавиш витамини, за какво да не ги пиеш? Този откривател може да бъде надминат единствено от индивида, измислил витамините под формата на хапчета.

Само си представете: в случай че имаше смарт телефони по време на борбата при Маратон през 490 година прочие Хр., нито бегачът Фидипит щеше да почине от отмалялост, доставяйки победната новина в Атина, нито щеше да бъде измислено това кошмарно съревнование – да търчиш 42 километра в името на върха.

Понеже ни примързява да измисляме още мотиви за издигане на 10 август като народен празник, най-после ще прибавим единствено: честито и бавно, не си давайте напън. И в никакъв случай не оставяйте днешната работа за на следващия ден, в случай че може да я оставите за вдругиден.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР