Мъртвите зони в океана, където липсва кислород, са увеличили размера

...
Мъртвите зони в океана, където липсва кислород, са увеличили размера
Коментари Харесай

Океаните се задушават, мъртвите зони се разрастват в геометрична прогресия

Мъртвите зони в океана, където липсва О2, са нараснали размера си 4 пъти от 1950 година насам, предизвестиха учени, до момента в който броят на регионите с доста малко О2 край крайбрежията са се нараснали десетократно.

Повечето морски жители не могат да оцелеят в тези зони, а актуалните трендове биха довели до всеобщо изгубване в дълготраен проект, което води със себе си заплахата от ужасяващи последствия за стотици милиони хора, които зависят от морето.

Климатичните промени, провокирани от горенето на изкопаеми горива, са повода за всеобщата декислородизация, защото по-топлите води съдържат по-малко О2. Крайбрежните мъртви зони са резултат от тора и нечистотиите от канализациите, изтичащи в морето.

Проучването, оповестено в сп. Science, е първото всеобхватно проучване по тематиката, като в него се твърди: " Изчезвания в огромен мащаб в историята на Земята са свързани с топлия климат и океани, в които има дефицит на О2 ", акцентира водещият създател Денис Брайтбърг от американския Център за проучване на околната среда " Смитсониън ", като добавя: " При сегашния ритъм на климатични промени последствията за хората ще бъдат толкоз ужасни, че е мъчно да си представим, че е налице добър сюжет. "

" Това е проблем, който можем да разгадаем ", твърди Брайтбърг, акцентирайки: " Спирането на климатичните промени изисква световни старания, само че даже дейностите по места могат да оказват помощ в битката против намаляването на кислорода. "

Проф. Робърт Диас от Института по морска просвета във Вирджиния обаче акцентира в тази връзка, че тези проблеми не са приоритет за държавните управления по света. " За страдание, ще би трябвало да се мине през сериозна и непрекъсната смъртност в риболовните зони, с цел да може да бъде осъзната сериозността на казуса с ниските равнища на О2 в океана ", предизвестява ученият.

Океаните изхранват повече от 500 млн. души, изключително в по-бедните страни, и обезпечават работа за 350 млн. души. Но се оповестява за минимум 500 мъртви зони все още в крайбрежни региони, което е скок от повече от 10 пъти спрямо по-малко от 50 такива зони през 1950 година Липсата на мониторинг в доста райони по света значи, че същинският брой на мъртвите зони може да е доста по-висок. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР