Мъртвите зони в океана, където липсва кислород, са увеличили размера

...
Мъртвите зони в океана, където липсва кислород, са увеличили размера
Коментари Харесай

Океаните се задушават, мъртвите зони се разрастват в геометрична прогресия

Мъртвите зони в океана, където липсва О2, са нараснали размера си 4 пъти от 1950 година насам, предизвестиха учени, до момента в който броят на регионите с доста малко О2 край крайбрежията са се нараснали десетократно .

Повечето морски жители не могат да оцелеят в тези зони , а актуалните трендове биха довели до всеобщо изгубване в дълготраен проект , което води със себе си заплахата от ужасяващи последствия за стотици милиони хора, които зависят от морето.

 Близо 200 страни дадоха обещание да спрат замърсяването на океана с пластмасови боклуци
Близо 200 страни дадоха обещание да спрат замърсяването на океана с пластмасови боклуци

Подписаха резолюция, която обаче не е правно обвързваща

Климатичните промени, провокирани от горенето на изкопаеми горива, са повода за всеобщата декислородизация , защото по-топлите води съдържат по-малко О2. Крайбрежните мъртви зони са резултат от тора и нечистотиите от канализациите, изтичащи в морето.

Проучването, оповестено в сп. Science, е първото всеобхватно проучване по тематиката, като в него се твърди: " Изчезвания в огромен мащаб в историята на Земята са свързани с топлия климат и океани, в които има дефицит на О2 ", акцентира водещият създател Денис Брайтбърг от американския Център за проучване на околната среда " Смитсониън ", като добавя: " При сегашния ритъм на климатични промени последствията за хората ще бъдат толкоз ужасни, че е мъчно да си представим, че е налице добър сюжет . "

" Това е проблем, който можем да разгадаем ", твърди Брайтбърг, акцентирайки: " Спирането на климатичните промени изисква световни старания , само че даже дейностите по места могат да оказват помощ в битката против намаляването на кислорода. "

 Все по-малко О2 в океаните поради климатичните промени
Все по-малко О2 в океаните поради климатичните промени

Ужасни последствия за живота на морските жители, по-късно и за хората

Проф. Робърт Диас от Института по морска просвета във Вирджиния обаче акцентира в тази връзка, че тези проблеми не са приоритет за държавните управления по света . " За страдание, ще би трябвало да се мине през сериозна и непрекъсната смъртност в риболовните зони, с цел да може да бъде осъзната сериозността на казуса с ниските равнища на О2 в океана ", предизвестява ученият.

Океаните изхранват повече от 500 млн. души , изключително в по-бедните страни, и обезпечават работа за 350 млн. души. Но се оповестява за минимум 500 мъртви зони все още в крайбрежни региони , което е скок от повече от 10 пъти спрямо по-малко от 50 такива зони през 1950 година Липсата на мониторинг в доста райони по света значи, че същинският брой на мъртвите зони може да е доста по-висок.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР