Мъртви водорасли в различна фаза на гниене са причината за

...
Мъртви водорасли в различна фаза на гниене са причината за
Коментари Харесай

Лоша миризма от ез. Вая вдигна на крак екоинспекторите на Община Бургас, ето какво се оказа

Мъртви водорасли в друга фаза на изгниване са повода за неприятните миризми

Екоинспектори от Община Бургас извършиха поредица от инспекции по сигнали на жители за неприятни миризми в региона на езеро Вая.

По време на инспекциите не са открити местни източници на замърсяване. Констатирано е обаче съществуването на обилни количества мъртви водорасли в друга фаза на изгниване.

Причината за огромното количество мъртви водорасли е сухият и парещ летен сезон с трайно задържане на високи температури, в доста случаи над междинните правила. Това от своя страна докара до спад в равнището на езерото, смяна в хидрологичния му режим и бурно развиване на водорасловата растителност. При настъпването на зимния сезон растителността стартира да гние, което от своя страна води от отделянето на неприятни миризми.

Най-отчетливо миризма от гнилостни процеси се установи в региона на бул. „ Тодор Александров “ и бул. „ Захари Стоянов “ – от пресечката с ул. „ Спортна “ до разклона за кв. „ Горно Езерово “.

Предвид направените констатации, с оглед приемане на цялостна информация за евентуалното влияние върху водната екосистема, са сезирани способените органи – Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас и Басейнова дирекция „ Черноморски басейн “ – Варна.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР